Ιδανικές διακοπές για καλύτερη υγεία

images_2852017_2_TravelBlog.BeachMainV2.jpg

Οι προτιμήσεις των ανθρώπων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους αλλά ειλικρινά, ποιος δεν αγαπά τις διακοπές; Οι περισσότεροι μάλιστα τις περιμένουμε πως και πως – μια ευκαιρία για να ανακάμψουμε από την καθημερινότητα, από την κούραση της δουλειάς και των υποχρεώσεων.

Πέρα από χαλάρωση και διασκέδαση, οι διακοπές προσφέρουν χειροπιαστά οφέλη και για την υγεία μας: Μια μελέτη σε μεσήλικες άνδρες που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων διαπίστωσε ότι όσο πιο συχνά έκαναν διακοπές, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να πεθάνουν σε μια περίοδο εννέα ετών.

Η επιστημονική όμως έρευνα δείχνει γενικά ότι ενώ οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο τους πιο ευτυχισμένοι και υγιείς, οι θετικές επιπτώσεις των διακοπών φαίνεται ότι ξεθωριάζουν μέσα σε δύο εβδομάδες. Μια άλλη μελέτη, από το πανεπιστήμιο του Tilburg στη Δανία, διαπίστωσε ότι (σε ​​δείγμα 1.128 ανδρών και γυναικών) έως 4% των ανθρώπων αρρωσταίνουν και βαριούνται στις διακοπές ή τα Σαββατοκύριακα – μια κατάσταση οι ερευνητές που ονομάζεται Σύνδρομο του Ελεύθερου Χρόνου ή Νόσος των Διακοπών.

Ο Δρ Jerome Nawijn, από το πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών NHTV Breda στην Ολλανδία, ο οποίος έχει κάνει πολλές έρευνες για τις διακοπές, πιστεύει ότι υπάρχει μια «καμπύλη ευτυχίας»: Κατά τη διάρκεια του πρώτου 10% του χρόνου των διακοπών τους –τη φάση του ταξιδιού δηλαδή- οι άνθρωποι έχουν χαμηλή διάθεση, στο επόμενο 70% η διάθεσή τους αυξάνεται, ακολουθείται από μια βουτιά ανάμεσα στο 80 και το 90% και «κλείνει» με μια έξαρση καλής διάθεσης.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι άνθρωποι θυμούνται τις διακοπές τους ως πιο ευχάριστες από ό, τι ήταν στην πραγματικότητα. Ο Simon Kemp από το πανεπιστήμιο του Canterbury στη Νέα Ζηλανδία, μετά από συνεντεύξεις ταξιδιωτών διαπίστωσε ότι οι πιο αξέχαστες ή ασυνήθιστες 24 ώρες έδιναν τον τόνο για τη συνολική ανάμνηση των διακοπών. Ωστόσο, το «αξέχαστες» δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό: μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι για πολλούς «αξέχαστη» ήταν η στιγμή που κάθισαν οικογενειακά και έφαγαν παγωτό.

Οι ιδανικές διακοπές
Οι πιο ανανεωτικές διακοπές τείνουν να είναι εκείνες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους, να επιλέξουν τις δραστηριότητες που απολαμβάνουν, να κοιμηθούν καλά, να ασκηθούν και να κοινωνικοποιηθούν σε μια περιοχή με ζεστό κλίμα. Η Jessica de Bloom, από το πανεπιστήμιο Radbound, Ολλανδία, υποστηρίζει σε μελέτη της ότι τα θετικά των διακοπών – τα αισθήματα υγείας και ευτυχίας- είναι πολύ ισχυρά αλλά βραχύβια, συνεπώς χρειαζόμαστε περισσότερες… διακοπές, διάρκειας περίπου δύο εβδομάδων.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην ψυχική σας υγεία προετοιμαστείτε εκ των προτέρων για να αποφύγετε προβλήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπως διαφωνίες για το τι θα κάνετε εκεί ή προβλήματα με το αυτοκίνητο. Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε να πέσετε με τα μούτρα στη δουλειά όταν επιστρέψετε, καθώς τα θετικά αποτελέσματα των διακοπών θα εξαφανιστούν γρηγορότερα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/