Η υγιεινή διατροφή ακυρώνει το junk food

images_252017_2_junkfooddepression600x400.jpg

To junk food δεν είναι τόσο επιβλαβές όταν συνδυάζεται με μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ανεπεξέργαστα τρόφιμα, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία για περισσότερους από 15.000 ανθρώπους σε 39 χώρες σε όλον τον κόσμο και διαπίστωσε ότι, ενώ η μεσογειακή δίαιτα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, μια «δυτική» διατροφή πλούσια σε γλυκά, ζαχαρούχα ποτά και τηγανητά τρόφιμα δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία ζήτησαν από ανθρώπους με σταθερή στεφανιαία νόσο να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τον τρόπο ζωής τους. Το ερωτηματολόγιο αφορούσε το πόσο συχνά οι συμμετέχοντες έτρωγαν ορισμένες ομάδες τροφίμων, όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, γλυκά, επιδόρπια, τηγανητά τρόφιμα και ζαχαρούχα ποτά.

Οι ερευνητές στη συνέχεια έδωσαν σε κάθε συμμετέχοντα ένα «σκορ μεσογειακής διατροφής» (MDS) και ένα «σκορ δυτικής διατροφής» (WDS), από το 0 έως το 24.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, όταν επανεξέτασε τους συμμετέχοντες τρεισήμισι χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 10,1% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, αλλά ανακάλυψαν επίσης ότι ο αριθμός των σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν μικρότερος στους ανθρώπους που είχαν βαθμολογία μεσογειακής διατροφής 15 ή και χαμηλότερη.

Αλλά ο καθηγητής Ralph Stewart, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι δεν διαπίστωσαν καμία αντίστοιχη συσχέτιση μεταξύ υψηλού σκορ δυτικής διατροφής και αυξημένης πιθανότητας σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου.

«Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, βρήκαμε ότι κάθε αύξηση μίας μονάδας στο σκορ μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με μείωση 7% του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Αντίθετα, μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών που θεωρούμε λιγότερο υγιεινές και χαρακτηριστικές της δυτικής διατροφής, δεν συνδέθηκε με αύξηση των σχετικών κινδύνων, κάτι το οποίο δεν περιμέναμε».

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι μπορούμε τώρα να τρώμε junk food χωρίς δεύτερη σκέψη, διευκρίνισε ο καθηγητής Stewart, αλλά ότι ίσως πρέπει να εστιάσουμε στο να πείσουμε τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο υγιεινό φαγητό και όχι στο να τους σταματήσουμε να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα.

«Η μελέτη δεν βρήκε κανένα στοιχείο για βλάβες που προκαλούνται από μέτρια κατανάλωση τροφίμων, όπως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα τηγανιτά και τα γλυκά. Ωστόσο, η μελέτη δεν αξιολογεί τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/