Η νέα τάση στο fitness είναι στα… τέσσερα!

images_2152017_fitness-exercise-and-workout-tips-for-men.jpg

Όσο περίεργο και να ακούγεται, η νέα τάση του fitness για το 2017 δεν αποκλείεται να είναι το… μπουσούλημα!

Η άσκηση, η οποία περιλαμβάνει κινήσεις που είναι πιο πιθανό να δείτε σε βρεφονηπιακό σταθμό παρά σε γυμναστήριο, λέγεται crawling και περιλαμβάνει ασκήσεις στο έδαφος που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος και ως εκ τούτου δεν απαιτεί κανέναν εξοπλισμό.

«Είναι σαν μια νέα έκδοση της “σανίδας”, αλλά με μεγαλύτερο ενδιαφέρον», λέει η ειδική του fitness Ashley Hunt. «Έχουμε ήδη δει την αυξανόμενη δημοτικότητα του crawling στις ΗΠΑ και το ίδιο θα συμβεί πιθανότατα σύντομα και στην Ευρώπη». Η άνοδος της υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης (HIIT) και των ασκήσεων που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, έχουν θέσει τις βάσεις για να γίνει το crawling ανερχόμενη τάση, λέει.

«Το crawling είναι ευεργετικό για πολλούς λόγους», εξηγεί ο personal trainer Ally Gray. «Πρόκειται για μια ισομετρική κίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθείτε σκληρά για να κρατήσετε μια στάση, υπό επαναλαμβανόμενη ένταση. Αυτό βοηθά όχι μόνο τη συνολική δύναμή σας, αλλά και την αντοχή και τη σταθερότητα του κορμού – από τους καρπούς και τους ώμους, μέχρι τους γοφούς, τους αστραγάλους και τα δάχτυλα των ποδιών. Υπάρχει επίσης έρευνα που υποστηρίζει ότι το crawling μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς επιπέδου αρτηριακής πίεσης και ότι είναι επωφελής για την πλάτη σας».

Πώς μπορεί λοιπόν ένας αρχάριος να δοκιμάσει αυτή τη νέα τάση στη γυμναστική; Ο Gray συνιστά βήμα-βήμα: «Κυριολεκτικά! Δοκιμάστε πρώτα το μπουσούλημα, όπως κάνατε ως μωρό. Σιγουρευτείτε ότι τα χέρια σας είναι ευθυγραμμισμένα με τα γόνατά σας και κινηθείτε προς τα εμπρός και στη συνέχεια προς τα πίσω, κρατώντας ίσια τη σπονδυλική σας στήλη. Μετά από μερικές επαναλήψεις, ασκήστε το κέντρο του σώματός σας σηκώνοντας τα γόνατά σας ελαφρώς, ώστε αιωρούνται μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος, αλλά στην ίδια θέση. Επαναλάβετε την κίνηση προς τα εμπρός και στη συνέχεια προς τα πίσω, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το βάρος σας είναι ισομερώς κατανεμημένο και ότι η λεκάνη σας είναι ευθυγραμμισμένη.

Μόλις μάθετε τα βασικά, το crawling μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί και στην τρέχουσα προπόνησή σας, ιδιαίτερα την κυκλική προπόνηση και την HIIT.

Crawling στο σπίτι

1. Πέφτετε με τα «τέσσερα» στο πάτωμα. Τοποθετήστε τα χέρια σας ακριβώς μπροστά σας, κάτω από τους ώμους. Τα γόνατα βρίσκονται στο πάτωμα και οι γοφοί σας ελαφρώς απομακρυσμένοι.

    Στηριχτείτε γερά στο πάτωμα γερά με τα χέρια και τα πόδια και σηκώστε τα γόνατά σας λίγα εκατοστά από το έδαφος, σχηματίζοντας με το σώμα σας περίπου ένα τραπέζιο.
    Κρατώντας τη σπονδυλική στήλη σας παράλληλα με το πάτωμα κινηθείτε σαν γάτα, προχωρώντας το κάθε χέρι μερικά εκατοστά και ακολουθώντας με το αντίθετο πόδι.
    Δοκιμάστε να εκτελέσετε την κίνηση προς τα πίσω, «οδηγώντας» πρώτα με το πόδι και μετά με το χέρι.
    Δώστε προσοχή στην επιφάνεια που κάνετε την άσκηση και φροντίστε τα γόνατα και τους καρπούς σας. Μη βάζετε όλο το σωματικό σας βάρος σε μια περιοχή, μοιράστε το ομοιόμορφα και κρατήστε τη σπονδυλική σας στήλη ίσια.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/