Ετοιμάζεται το χάπι που θα κόψει το γυμναστήριο!

images_352017_Cd3Cvw6WAAUX0R1.jpg

Ένα «χάπι άσκησης μυών» που θα μπορούσε να μειώσει τις επισκέψεις στο γυμναστήριο φαίνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά μας, μετά τη δημοσίευση μιας νέας μελέτης που επικεντρώνεται σε μια πρωτεΐνη που μας κρατά αδύναμους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καταστολή της παραγωγής της μυοστατίνης αύξησε τη μυϊκή μάζα και οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες για την υγεία της καρδιάς και των νεφρών. Παρόλο που η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια, η ομάδα ελπίζει ότι περαιτέρω έρευνα θα οδηγήσει στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της και σε ανθρώπους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Joshua Butcher, από το πανεπιστήμιο Augusta της Τζόρτζια, δήλωσε: «Τελικός στόχος της έρευνάς μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χάπι που μιμείται την επίδραση της άσκησης και προστατεύει από την παχυσαρκία. Ένα χάπι που αναστέλλει την παραγωγή μυοστατίνης θα μπορούσε επίσης να έχει εφαρμογές σε ασθένειες που προκαλούν απώλεια μυών, όπως καρκίνο, μυϊκή δυστροφία και AIDS».

Η μυοστατίνη είναι γνωστό ότι αποτελεί ισχυρή τροχοπέδη στην ανάπτυξη των σκελετικών μυών. Μελέτες υποδηλώνουν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι παράγουν περισσότερη τέτοια πρωτεΐνη, καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτούς να ασκηθούν και να αναπτύξουν μύες.

«Δεδομένου ότι η άσκηση είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την παχυσαρκία, αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο εξαιτίας του οποίου ένα άτομο παγιδεύεται στην παχυσαρκία», δήλωσε ο Δρ Butcher.

Οι ερευνητές ανέθρεψαν τέσσερις ομάδες λεπτών και παχύσαρκων ποντικιών που είχαν προγραμματιστεί γενετικά είτε για να παράγουν μη παρεμποδισμένα επίπεδα μυοστατίνης είτε για να μην παράγουν καθόλου την πρωτεΐνη. Όπως αναμενόταν, τα ποντίκια χωρίς μυοστατίνη έγιναν σαφώς πιο μυώδη.

Τα παχύσαρκα ποντίκια που δεν μπορούσαν να παράγουν μυοστατίνη, παρέμειναν ευτραφή, αλλά ήταν επίσης πιο μυώδη και οι δείκτες υγείας της καρδιάς και μεταβολικής υγείας βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τα αδύνατα. Ήταν σε εντυπωσιακά καλύτερη κατάσταση από τα παχύσαρκα ποντίκια με ανεμπόδιστη παραγωγή μυοστατίνης.

Ο Δρ Butcher πρόσθεσε: «Στα μυώδη παχύσαρκα ποντίκια, φάνηκε ότι πολλά από τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία εμποδίστηκαν. Αν και χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, σε αυτό το σημείο η μυοστατίνη φαίνεται ότι αποτελεί πολύ ελπιδοφόρο μονοπάτι για την προστασία από την καρδιομεταβολική δυσλειτουργία που οφείλεται στην παχυσαρκία».

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση Experimental Biology 2017, στο Σικάγο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/