Επικριτικές οι γυναίκες με τον εαυτό τους

images_3152017_pull-out-sad-mood-e1431364053558.jpg

Ότι οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα αυστηρές με τον εαυτό τους το γνωρίζαμε: ποτέ δεν είναι σίγουρες για την εμφάνιση, την εξυπνάδα ή τις ικανότητές τους ως μητέρες, ακόμη και όταν είναι μοντέλα, αναγνωρισμένοι επιστήμονες ή έχουν τρία αξιοθαύμαστα παιδιά – ή όλα αυτά μαζί!

Η αλήθεια όμως είναι ότι ποτέ δεν φανταζόμασταν το πόσο επικριτικές μπορούν να γίνουν με τον εαυτό τους…

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα λοιπόν, η μέση γυναίκα επικρίνει τον εαυτό της τουλάχιστον οκτώ φορές την ημέρα!

Η έρευνα έγινε σε περισσότερες από 2.000 γυναίκες και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Weight Watchers, της πλέον διάσημης εταιρείας αδυνατίσματος παγκοσμίως. Στα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι μία στις επτά γυναίκες ήταν επικριτική σε καθημερινή βάση για το σώμα της, για την προσωπικότητά της ή την επαγγελματική της επιτυχία και μάλιστα ανά τακτά διαστήματα.

Ένα επιπλέον 46% των γυναικών που συμμετείχε στην έρευνα παραδέχτηκε ότι κάνει αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του τουλάχιστον μία φορά πριν από τις 9.30 π.μ. – προτού πιουν τον καφέ τους καλά καλά!

Η πλέον συνηθισμένη κριτική των γυναικών για τον εαυτό τους επικεντρωνόταν στην εμφάνιση και τη φυσική ομορφιά και στην ανάγκη για απώλεια βάρους. Ακολουθούσε η κριτική για το γεγονός ότι δεν κερδίζουν αρκετά χρήματα αλλά και η απόρριψη των φιλοφρονήσεων που προέρχονταν από άλλους ανθρώπους ως απλές κολακείες ή υπερβολές.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 89% των γυναικών έκαναν φιλοφρονήσεις και κοπλιμέντα στους φίλους τους που ποτέ δεν θα έκαναν για τον εαυτό τους και το 88% δήλωσαν ότι ποτέ δεν επέκριναν τους φίλους τους με τον ίδιο τρόπο που επικρίνουν τους εαυτούς τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα μεγάλο μέρος των επικρίσεων που διατυπώνουν οι γυναίκες για τον εαυτό τους είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης κοινωνίας που αποθεώνει την εικόνα και των social media που διαστρεβλώνουν τις αντιλήψεις των ανθρώπων για το πόσο καλά περνούν ή φαίνονται να είναι οι φίλοι και οι γνωστοί τους.

Η Ζoe Griffiths, επικεφαλής του τομέα Δημόσιας Υγείας και Προγραμματισμού των Weight Watchers, δήλωσε: «Ο σημερινός φρενήρης και προσανατολισμένος στην εικόνα κόσμος είναι υπεύθυνος για την αύξηση στην αυστηρή αυτοκριτική των γυναικών, τόσο για το πώς φαίνονται όσο και για το πώς αισθάνονται στη δουλειά. Η έρευνά μας έδειξε ότι αυτή η σκληρότητα απέναντι στον εαυτό μας ήταν ένα βασικό πρόβλημα για τις γυναίκες εδώ και πολλά χρόνια, όμως μια σειρά σύγχρονων πολιτισμικών συνθηκών αύξησαν την ένταση αυτής της σκληρότητας η οποία είναι δύσκολο να αποφευχθεί».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/