Ειδική διατροφή ίσως βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου

images_552017_cancer-and-diet.jpg

Μια ελεγχόμενη διατροφή που περιορίζει ορισμένα αμινοξέα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετη θεραπεία για ορισμένους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αποκλεισμός δύο μη βασικών αμινοξέων, της σερίνης και της γλυκίνης, από τη διατροφή ποντικών επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων. Η ειδική διατροφή θα μπορούσε επίσης να καταστήσει τις παραδοσιακές θεραπείες για τον καρκίνο πιο αποτελεσματικές.

Αλλά οι συγγραφείς της έκθεσης προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται για μια δίαιτα που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας μόνος του.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Beatson και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη του λεμφώματος και του καρκίνου του εντέρου επιβραδύνθηκε σε ποντικούς που ακολούθησαν διατροφή χωρίς σερίνη και γλυκίνη.

Η περιορισμένη διατροφή έκανε επίσης μερικά καρκινικά κύτταρα πιο ευαίσθητα σε χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως αντιδραστικά είδη οξυγόνου. Αυτές ενισχύονται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να καταστήσει τις θεραπείες πιο αποτελεσματικές στην εξολόθρευση καρκινικών κυττάρων.

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι κανείς δεν πρέπει να κόβει την πρωτεΐνη από τη διατροφή του: «Η διατροφή μας είναι περίπλοκη και η πρωτεΐνη -η κύρια πηγή όλων των αμινοξέων- είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία μας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να αποφύγουν με ασφάλεια αυτά τα συγκεκριμένα αμινοξέα, ακολουθώντας απλώς κάποια μορφή διατροφής τύπου “καν’ το μόνος σου”», λέει η καθηγήτρια Karen Vousden, συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής επιστήμονας του Cancer Research UK. «Αυτό το είδος περιορισμένης διατροφής θα είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο και θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά και να παρακολουθείται από γιατρούς για να είναι ασφαλές».

Η ίδια είπε ότι το επόμενο βήμα ήταν να γίνουν κλινικές δοκιμές, για να διαπιστωθεί, εάν μια εξειδικευμένη δίαιτα χωρίς αυτά τα αμινοξέα, είναι ασφαλής και βοηθάει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης όγκων στους ανθρώπους, όπως έκανε στα ποντίκια.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι η δημιουργία μιας δίαιτας χωρίς αυτά τα δύο αμινοξέα θα είναι αρκετά δύσκολη και ότι θα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα σε υγιείς ανθρώπους, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ανεκτή από τον οργανισμό και πόσο «εύκολο θα είναι να την ακολουθήσει κάποιος, αλλά και πώς επηρεάζει τα επίπεδα των δύο αμινοξέων».

Πρέπει επίσης να εξεταστεί ποιοι ασθενείς είναι πιθανότερο να επωφεληθούν, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δίαιτα ήταν λιγότερο αποτελεσματική σε όγκους με ενεργοποιημένο γονίδιο Kras, όπως οι περισσότεροι καρκίνοι στο πάγκρεας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/

“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””