Δεν υπάρχουν καλές, κακές ή μαγικές τροφές

images_452017_weintraubeblau600.jpg

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων θα βρισκόταν μπροστά σε ένα χειροποίητο καρβέλι με προζύμι και σε ένα μαζικής παραγωγής άσπρο ψωμί, θα συμφωνούσε ότι το δεύτερο είναι πιθανότερο να συμβάλει περισσότερο στην παχυσαρκία. Όμως μια νέα μελέτη δείχνει δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» ψωμί, όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Αντίθετα, η επίδραση της διατροφής στην περιφέρεια της μέσης των ανθρώπων έχει πολύ περισσότερο σχέση με τη μοναδική αντίδραση που έχει ένας άνθρωπος σε διαφορετικά είδη τροφίμων, όπως πιστεύουν οι ερευνητές.

Ο Δρ Έβαν Elinav, του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann στο Ισραήλ, δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στη Βοστώνη: «Υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι κάποιο ψωμί είναι καλύτερα από τα άλλα. Τα βιομηχανικά ψωμιά θεωρούνται ως κακά, ενώ τα σπιτικά με προζύμι θεωρούνται καλά».

«Βρήκαμε, όμως, ότι ακριβώς όπως και κάθε άλλη τροφή, η αντίδραση του οργανισμού μας στο ψωμί είναι εντελώς προσωπική. Αυτό το εξατομικευμένο αποτέλεσμα ισχύει για κάθε τροφή. Δεν υπάρχει ούτε μία καλή ή κακή ή σούπερ τροφή».

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δύο διαφορετικά είδη ψωμιού σε μια ομάδα 40 ατόμων, για την εκπόνηση της μελέτης η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε κάποιο ακαδημαϊκό περιοδικό. Το σάκχαρο στο αίμα τους παρακολουθούνταν κάθε πέντε λεπτά, για να δουν πώς αντέδρασε το σώμα των συμμετεχόντων για αρκετές εβδομάδες.

Τα άτομα και στις δύο ομάδες είδαν το σάκχαρο στο αίμα τους να ανεβαίνει, είτε έτρωγαν από το ένα καρβέλι ή είτε από το άλλο και το συνολικό αποτέλεσμα των δύο τύπων ψωμιού στο βάρος τους ήταν σχεδόν το ίδιο.

Αυτό, είπε ο Δρ Elinav, υποστηρίζει την ιδέα ότι, «ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας της μοναδικής αντίδρασής μας στα τρόφιμα είναι η το μικροβίωμα του έντερο». Με το σχεδιασμό μιας δίαιτας στα μέτρα κάθε ατόμου -με βάση τα βακτήρια που ζουν στο έντερό τους – οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να «ομαλοποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα» των συμμετεχόντων, πρόσθεσε.

Ένας από τους λόγους για το φαινόμενο του γιο-γιο –όταν οι άνθρωποι χάνουν κιλά αλλά τα ξανακερδίζουν γρήγορα- ήταν τα μικρόβια του εντέρου τους, είπε ο Δρ Elinav. Αυτό μπορεί να τους κάνει επιρρεπείς στο να ξαναπαίρνουν βάρος, μόλις σταματούν μια μεγάλη προσπάθεια για να χάσουν κιλά. Η αλλαγή των βακτηρίων στο έντερο, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/