Απλοποιήστε τη ζωή σας!

images_3152017_YoungCoupleblog.jpg

Περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ζωής μας προσθέτοντας διαρκώς νέες υποχρεώσεις: περισσότερες ευθύνες στον χώρο εργασίας, περισσότερες κοινωνικές υποχρεώσεις, περισσότερες δραστηριότητες.

Καθένα από αυτά από μόνο του, δεν είναι κακό. Όταν όμως το σύνολό τους υπερβαίνει τον διαθέσιμο χρόνο μας, αρχίζουν να μας δημιουργούν άγχος και όχι ευεξία οι δραστηριότητές μας.

Πώς μειώνουμε το άγχος

Καθώς η περίοδος των γιορτών πλησιάζει, το άγχος από τις υποχρεώσεις συνήθως μεγαλώνει, καθώς βρισκόμαστε σε ένα διαρκές τρέξιμο για να τα προλάβουμε όλα. Ακολουθούν ορισμένοι απλοί, σύντομοι, αλλά άκρως αποτελεσματικοί τρόποι για να απλοποιήσουμε τη ζωή μας όσο πιο πολύ γίνεται και να μειώσουμε το καθημερινό στρες.

Πάρτε μια απόφαση
Πολύ συχνά φτάνουμε τον εαυτό μας στα όριά του, ζυγίζοντας κάθε λεπτομέρεια μιας απόφασης και των διαφορετικών εκδοχών της πραγματικότητας στις οποίες θα οδηγηθούμε αν κάνουμε το Α ή το Β, αντί να κάνουμε απλώς μια επιλογή και να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς να το σκεφτούμε δεύτερη φορά. Αναμφισβήτητα, κάποιες σημαντικές αποφάσεις δικαιολογούν την έξτρα σκέψη, όχι όμως και το πώς θα καταφέρετε να παραβρεθείτε και στα πέντε ρεβεγιόν που είστε καλεσμένοι: το νόημα είναι να περνάτε καλά, όχι να αγχώνεστε για να περάσετε καλά.

Μην τα κάνετε όλα μόνοι σας
Όσο καλοί, ταλαντούχοι και multitasking να είστε, σίγουρα δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας συνεχώς. Το κόλπο είναι να δώσετε στους ανθρώπους γύρω σας την «εξουσιοδότηση»  να κάνουν κάτι-ανάλογα με τις σχέσεις που έχετε-που μπορούν. Μπορεί να σας φανεί δύσκολο στην αρχή, αλλά τη στιγμή που θα δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να μην κάνει τα πάντα μια φορά, θα συνειδητοποιήσετε πόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι σε όσα τελικά αποφασίσει να κάνει.

Διαλέξτε ρούχα
Ξυπνήσατε με την ψυχή στο στόμα, τρέχετε να προλάβετε όλα όσα πρέπει να κάνετε προτού φύγετε για τη δουλειά και ακόμη δεν έχετε αποφασίσει τι θα φορέσετε. Μην αφήνετε να έρθει αυτή η στιγμή: αποφασίστε από την προηγούμενη μέρα τα ρούχα που θα βάλετε, βγάλτε τα από την ντουλάπα και αφήστε τα κάπου κοντά στο κρεβάτι σας. Ακόμη και αν δεν φαίνεται σπουδαίο, είναι μια σκέψη και ένα άγχος λιγότερο κάθε πρωί, μια στιγμή της ημέρας που δεν είστε πάντα σε κατάσταση να λειτουργήσετε στο 100% των δυνατοτήτων σας. Επίσης, αν τυχόν είστε από αυτούς που πηγαίνουν το πρωί για γυμναστική, δοκιμάστε να κοιμηθείτε με τις φόρμες σας: είναι πιθανότερο να σηκωθείτε εγκαίρως και ευδιάθετοι αντί να προτιμήσετε να χουζουρέψετε και να χάσετε την προπόνησή σας.

Κάντε ένα διάλειμμα
Κάποιοι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα υπό την επήρεια του στρες, κινητοποιούνται και αντιδρούν καλύτερα. Οι περισσότεροι όμως όταν αγχωνόμαστε κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις, μπερδευόμαστε και περιπλέκουμε τα πράγματα περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο για την ψυχολογία μας να πατάμε το pause και να κάνουμε ένα διάλειμμα ώστε να ηρεμήσουμε, να ξανασκεφτούμε την κατάσταση και να την ξεδιαλύνουμε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/