Έφηβος πεθαίνει μετά από υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

images_2052017_2_95_Caffeine-Symptoms.jpg

Ένας υγιής αμερικανός έφηβος από την πολιτεία της Νότιας Καρολίνας πέθανε, εξαιτίας της κατανάλωσης πολλών ποτών υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή.

Ο Davis Allen Cripe κατέρρευσε στο σχολείο του μετά την κατανάλωση ενός latte από τα McDonald’s, ενός μεγάλου αναψυκτικού Mountain Dew και ενός ενεργειακού ποτού σε λιγότερο από δύο ώρες, δήλωσε ο Δρ Gary Watts.

Ο 16χρονος πέθανε από «καρδιακές επιπλοκές εξαιτίας της καφεΐνης που προκάλεσε πιθανή αρρυθμία». Ο άτυχος νέος δεν είχε προηγουμένως κάποια καρδιακή πάθηση. Αν και ζύγιζε 90 κιλά, δεν θα θεωρούταν νοσηρά παχύσαρκος, είπε ο Δρ Watts.

Ωστόσο, ο ιατροδικαστής τόνισε ότι δεν πρόκειται για υπερβολική δόση καφεΐνης. «Δεν λέμε ότι ήταν η συνολική ποσότητα της καφεΐνης στον οργανισμό του το πρόβλημα, ήταν ο τρόπος με τον οποίο το καταναλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και το χτύπημα του ενεργειακού ποτού στο τέλος ήταν αυτό που προκάλεσε τελικά την καρδιακή αρρυθμία».

Η καφεΐνη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράγοντας θανάτου του εφήβου, αν οι μάρτυρες δεν ενημέρωναν τους γιατρούς για το τι έπινε πριν από το θάνατό του, ο ιατροδικαστής της κομητείας Ρίτσλαντ. Ο βασικός μάρτυρας δεν μπορούσε να θυμηθεί την μάρκα του ενεργειακού ποτού που έπινε ο Davis, αλλά τόνισε ότι ήταν σε μέγεθος μεγάλου αναψυκτικού.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει την αποφυγή κατανάλωσης ενεργειακών ποτών από παιδιά και εφήβους, λέγοντας ότι τα συστατικά τους δεν έχουν δοκιμαστεί σε παιδιά και ότι «κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι είναι ασφαλή». Υποστηρίζει ότι έχουν παρενέργειες, μεταξύ των οποίων καρδιακή αρρυθμία και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Τα περισσότερα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη που ισοδυναμεί με τρία φλιτζάνια καφέ και μέχρι 14 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Ο Davis μπορεί να κατανάλωσε περίπου 470mg καφεΐνης σε λιγότερο από δύο ώρες, με βάση στατιστικά στοιχεία από την ιστοσελίδα caffeineinformer.com, καθώς ο latte των McDonald έχει 142mg καφεΐνης, το Mountain Dew των 570ml  έχει 90mg και ένα ενεργειακό ποτό 450ml μπορεί να έχει μέχρι 240mg.

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 400mg μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, αρρυθμίες, τρέμουλο, νευρικότητα, αϋπνία και κρίσεις πανικού.

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό, ενεργεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος μέσα σε λίγα λεπτά, αυξάνοντας την εγρήγορση και μειώνοντας την υπνηλία, όμως μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και να μας κάνει να αισθανθούμε αγχωμένοι ή ανήσυχοι.

Τα 400mg καφεΐνης την ημέρα φαίνεται να είναι μια ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Αυτό είναι περίπου η ποσότητα της καφεΐνης σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, 10 κουτιά Coca-Cola ή δύο ενεργειακά ποτά (αν και η περιεκτικότητα σε καφεΐνη το καθενός μπορεί να ποικίλει).

Πηγή :  http://www.iatrikanews.gr/