Mπορεί μία εφαρμογή στο κινητό να με βοηθήσει να χάσω βάρος;

images_542017_SMARTPHONE-600.jpg

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους χρήστες smart phones όσο και από την επιστημονική κοινότητα σε ό,τι αφορά στη χρήση εφαρμογών στην προσπάθεια διαχείρισης του σωματικού βάρους. Για αυτό βλέπουμε ολοένα και περισσότερες εφαρμογές να δημιουργούνται στο χώρο αυτό. Ας δούμε όμως πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι αλλά και ποιο είναι το μέλλον στον τομέα αυτό.

Οι περισσότερες από τις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες σήμερα εστιάζουν κυρίως στο ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή στο πόσες θερμίδες τρώει κάποιος και πόσες «καίει». Υπάρχουν βέβαια και εφαρμογές που συμπεριλαμβάνουν ως ένα βαθμό και τη λεγόμενη «συμπεριφοριστική προσσέγγιση», δηλαδή προσπαθούν να κινητοποιήσουν τον χρήστη και να τον βοηθήσουν να αλλάξει διατροφική συμπεριφορά.

Το μεγάλο πρόβλημα με το πλήθος των εφαρμογών για τον έλεγχο του βάρους είναι όμως ότι δεν υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικές. Σε κάποιες εφαρμογές, ακόμα και οι ενεργειακοί υπολογισμοί (δηλαδή το πόσες θερμίδες πρέπει να τρώει κάποιος για να χάσει βάρος) δεν είναι σωστοί. Αυτό που λείπει όμως από όλες ίσως τις εφαρμογές είναι η «ικανότητα» του να βοηθήσουν τον χρήστη να αλλάξει συνήθειες και τον τρόπο ζωής του. Γνωρίζουμε καλά ότι για να χάσει κάποιος βάρος και να διατηρήσει την απώλεια δεν αρκεί να ακολουθήσει μία δίαιτα ή να τρώει λιγότερες θερμίδες από όσες δαπανά.

    Οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες σήμερα μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια διαχείρισης του βάρους, όχι όμως να αντικαταστήσουν τον διαιτολόγο!

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι εδώ και λίγο καιρό βλέπουμε εφαρμογές που σχεδιάζονται με σκοπό να βοηθήσουν την επικοινωνία ανάμεσα στους διαιτολόγους και τους πελάτες/ασθενείς τους. Στον τομέα της υγείας, είναι γνωστό ότι η προσωπική σχέση ανάμεσα στον επαγγελματία υγείας και τον πελάτη/ασθενή είναι πολύ σημαντική. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του βάρους, οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο συχνή είναι η επικοινωνία ανάμεσα στον διαιτολόγο και τον πελάτη/ασθενή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για επιτυχία. Μία εφαρμογή σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή τη σχέση, θα μπορούσε όμως να την ενισχύσει. Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα μεγάλων επιστημονικών ομάδων που ασχολούνται με τον σχεδιασμό εφαρμογών βασισμένων σε ερευνητικά στοιχεία.
Πρακτική συμβουλή

Οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες σήμερα μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια διαχείρισης του βάρους, όχι όμως να αντικαταστήσουν τον διαιτολόγο. Μιλήστε με τον διαιτολόγο σας και βρείτε εφαρμογές που θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε στο πλαίσια της συνεργασίας σας, όπως για παράδειγμα μία εφαρμογή υπενθύμισης για να πίνετε νερό ή μία εφαρμογή που θα καταγράφει την άσκηση που κάνετε.

Πηγή : http://fitdiet.gr/