4 τροποι να κανετε το υγιεινο φαγητο νοστιμο

images_642017_healthy-food.jpg

Ένας από τους κύριους λόγους που οι περισσότεροι δεν τρώνε υγιεινά φαγητά είναι επειδή θεωρούν πως είναι άνοστα.

Το θέμα είναι πως εάν θεωρείτε ότι το υγιεινό φαγητό είναι βαρετό, άνοστο και αηδιαστικό, τότε σίγουρα δεν κάνετε κάτι σωστά. Επειδή κάτι είναι καλό για τον οργανισμό σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να σας αφήνει ανικανοποίητους. Υπάρχουν πολλές ιδεές και προτάσεις στο ιντερνετ για το πως να τρώτε υγιεινά χωρίς να θυσιάζετε τη γεύση. Σας παρουσιάζω μερικές παρακάτω:

    Δοκιμάστε νέες εναλλακτικές.

     Η αγορά του “υγιεινού φαγητού” έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Το να τρως κανείς σωστά έχει γίνει της μόδας και έτσι υπάρχουν πλέον πολλές υγιεινές εναλλακτικές και πολλά νέα προϊόντα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κατάστημα με βιολογικά προϊόντα (εάν δεν έχετε πάει ποτέ, καλό θα ήταν να πάτε) ρίξτε μια ματιά στις διάφορες επιλογές που υπάρχουν. Υπάρχουν πλέον υγιεινές εκδοχές πολλών τροφίμων που θεωρούνται κατά βάση ανθυγιεινά. Γιατί να μην τα δοκιμάσετε; Μπορεί να εκπλαγείτε από τη γεύση!

    Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά. Νομίζετε ότι ό,τι κάνει καλό στην υγεία είναι άνοστο και βαρετό; Μύθος. Ένας έξυπνος τρόπος να προσθέστε γεύση χωρίς όμως να αυξήσετε το λίπος ή τις θερμίδες είναι τα μπαχαρικά. Το αλάτι δεν είναι το μόνο καρύκευμα που μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό σας. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με διάφορες γεύσεις μέχρι να βρείτε αυτές που σας ικανοποιούν. Τα φρέσκα μυρωδικά είναι ένας άλλος τρόπος να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Επιπλέον πολλά μυρωδικά είναι ωφέλιμα για την υγεία.

     Φρούτα! Εάν έχετε επιθυμία για κάτι γλυκό, τα φρούτα είναι ένας ωραίος τρόπος να πάρετε τη “δόση” σας χωρίς να ενδώσετε στα γλυκά και τις σοκολάτες. Αντί για το απογευματινό σας γλυκό, δοκιμάστε να φάτε ένα μήλο ή μια μπανάνα. Εάν θεωρείτε ότι δεν θα σας ικανοποιήσει ένα απλό φρούτο, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να επικαλύψετε τα φρούτα με κακάο ή λιωμένη σοκολάτα υγείας. Στο κυρίως γεύμα μπορείτε να προσθέσετε φρούτα κάνοντας το γεύμα γλυκόξινο. Ενδεχομένως να σας ρυθμίσει την επιθυμία για γλυκό μέσα στην ημέρα. Μία άλλη ιδέα είναι να φτιάξετε ένα smoothie. Ο δικός μου γενικός κανόνας για 2 μερίδες είναι: 2 μπανάνες, 2 φλιτζάνια παγωμένα φρούτα (συνήθως βάζουμε φράουλες), 3 κ.σ. μέλι, λίγο εκχύλισμα βανίλιας, 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι και 1/4 φλιτζάνι γάλα. Παίρνετε πολλά οφέλη από αυτό το ρόφημα συν ότι έχει τη γεύση του Milkshake και δεν θέλουμε γλυκό μετά.Σοκολατένιες Μπανάνες

    Φτιάξτε τα γεύματα μόνοι σας. Έχει γίνει τόσο εύκολο να αγοράζουμε φαγητό έτοιμο μαγειρεμένο, κατεψυγμένο ή του κουτιού. Το πρόβλημα είναι ότι το βολικό δεν είναι απαραίτητα και υγιεινό. Και μάλιστα αυτά που γράφουν ότι είναι υγιιενά δεν έχουν και τόσο ωραία γεύση. Είναι πιο πιθανό να έχουμε υγιεινό και νόστιμο φαγητό εάν το φτιάξουμε μόνοι μας. Εάν ωστόσο δεν υπάρχει χρόνος, τότε προσπαθήστε να οργανωθείτε από την αρχή της εβδομάδας φτιάχνοντας μερικά φαγητά και βάζοντάς τα στην κατάψυξη. Έτσι θα έχετε την ευκολία του κατεψυγμένου φαγητού χωρίς να είναι άνοστο και αμφιλεγόμενης ποιότητας.

Επομένως, μην πέσετε θύματα της ιδεολογίας ότι το διαιτητικό φαγητό είναι άνοστο. Μπορείτε να τρώτε φαγητά που κάνουν καλό στον οργανισμό σας και παράλληλα έχουν ωραία γεύση. Αρκεί όμως να ψαχτείτε και να πειραματηστείτε λιγάκι!

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος