Ω-3 λιπαρά οξέα και σακχαρώδης διαβήτης

images_642017_2cfaae693efcb75444e378b3f7fe5a53_w600.jpg

Γνωρίζουμε ότι τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα είναι καλά για την καρδιά μας και για τον εγκέφαλο μας. Σύμφωνα όμως με νέες μελέτες η αυξημένη πρόσληψη τους μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δε γνωρίζουμε με σαφήνεια. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκού Οργανισμού για μελέτη του διαβήτη σε 70000 γυναίκες, αυτές με την υψηλότερη πρόσληψη σε ω-3 λιπαρά οξέα διαγνώστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ.

Πιο συγκεκριμένα, το DPA (εικοσυδυπενταενικό οξύ), που βρίσκεται στα ψάρια και σε κάποια άλλα ζωικά προϊόντα, φάνηκε να συσχετίζεται πολύ περισσότερο με την εμφάνιση διαβήτη, ειδικά σε γυναίκες με παραπάνω κιλά από τα φυσιολογικά.

Από το 2011 και μετά που εμφανίστηκαν επιστημονικά δεδομένα που συνέδεαν την αυξημένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων με την εμφάνιση διαβήτη, διάφορες υποθέσεις για πιθανούς μηχανισμούς γίνονται. Επικρατέστερη είναι η άποψη ότι αν σε άτομα με χαμηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών συνυπάρχει αυξημένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων τότε αυτά κάνουν πιο επιρρεπή τον ιστό σε οξείδωση, που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου ΙΙ. Συνεπώς, το σύνολο της διατροφής παίζει μεγάλο ρόλο. Η αυξημένη πρόσληψη ω-3 σαν μέρος της Μεσογειακής διατροφής με πλούσια πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης συστήνεται ανεπιφύλακτα. Σε μία διατροφή δυτικών προτύπων με χαμηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης, επεξεργασμένων και ζωικών προϊόντων τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σίγουρα λιγότερο ωφέλιμα.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να υπάρξουν περισσότερες μελέτες για να διατυπωθούν με σαφήνεια οι αιτιολογικοί παραγοντες οι παρακάτω 7 τακτικές πρέπει να ακολουθoύνται:

1) Συνεχίστε να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε ω-3.

2) Προσθέστε λαχανικά σε όσα περισσότερα γεύματα μπορείτε.

3) Καταναλώστε κάθε μέρα φρούτα στο πρωινό και σαν ενδιάμεσα γεύματα.

4) Χρησιμοποιείστε όσα περισσότερα φυσικά μυρωδικά και βότανα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορείτε.

5) Χρησιμοποιείστε συχνότερα όσπρια στη θέση του κρέατος.

6) Συμπεριλάβετε φυτικά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο στα γεύματα σας.

7) Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πηγή : http://dietstories.gr/