Χαλβάς: το γλυκό της υγείας

images_1242017_halvas.jpg

Ένα από τα πιο παραδοσιακά αλλά και απαραίτητα για τη νηστεία τρόφιμα είναι ο χαλβάς. Αναπόσπαστο στοιχείο στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας αλλά και όλης της Σαρακοστής.

Ο χαλβάς ήρθε στην Ελλάδα και έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την καταστροφή της Σμύρνης, από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Γι’ αυτό και τον συναντάμε συνήθως στη Μακεδονία και στον Πειραιά.

Κύριο συστατικό του σησαμένιου χαλβά είναι το ταχίνι, το λιωμένο δηλαδή σουσάμι, το οποίο υπάρχει σε ποσοστό περίπου 60%, ενώ επίσης περιέχει σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι, φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή κάποιοn άλλο συνδυασμό τους. Από τις γευστικές παραλλαγές που κυκλοφορούν ιδανικός θεωρείται αυτός που περιέχει ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή φουντούκια) διότι ο συνδυασμός τους με το ταχίνι αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας, ειδικά για την περίοδο της νηστείας που το κρέας απουσιάζει από το τραπέζι μας.

Η ένταξη του χαλβά στο διαιτολόγιο μας μπορεί να μας προσφέρει πλήθος ευεργετικών συστατικών, αρκεί να γίνεται με μέτρο, λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας. Μία μερίδα έως 50 gr θεωρείται ικανοποιητική χωρίς να παχαίνει.

Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, κάλλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και διάφορα άλλα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά. Περιέχει επίσης μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για την λειτουργία του οργανισμού, ενώ αντίθετα η περιεκτικότητά του σε κορεσμένα είναι ελάχιστη.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει ο σησαμένιος χαλβάς λόγω ουσιαστκά της μεγάλης περιεκτικότητας του σε ταχίνι:

– Μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα

– Καταπολεμά την αναιμία

– Δρα κατά των ελεύθερων ριζών και της γήρανσης της επιδερμίδας

– Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

– Έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες και απομακρύνει την πιθανότητα θρομβώσεων

– Ενισχύει τη διατήρηση της οστικής μάζας

– Συμβάλλει στη καλή λειτουργία του μεταβολισμού αλλά και του νευρικού συστήματος

– Θεωρείται μία από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές κατά του καρκίνου

– Βοηθά στην καλή λειτουργία του ήπατος

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/