Τροφές για κάθε φύλο

images_2442017_shutterstock_172259846-600x400.jpg

Οι βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής είναι σε γενικές γραμμές γνωστές σε όλους μας.

Συνεπώς, όλοι αναγνωρίζουμε τη σημασία των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή, των προϊόντων ολικής αλέσεως, των ψαριών και του ελαιολάδου, τροφές που πρέπει να καταναλωνόνται σε ικανοποιητικές ποσότητες από όλους. Μια πρόσφατη μελέτη ωστόσο κατέδειξε ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα που είναι περισσότερο ωφέλιμα για τους άνδρες και κάποια άλλα που είναι αντίστοιχα πιο ωφέλιμα για τις γυναίκες.

 
Άνδρες

Αναφορικά με τη διατροφή των ανδρών, φαίνεται ότι η σάλτσα τομάτας είναι πολύ σημαντική για τον ανδρικό οργανισμό. Η μελέτη έδειξε ότι άνδρες που καταναλώνουν σάλτσα τομάτας 2-4 φορές/ εβδομάδα έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προαστάτη. Επιπλέον, η κατανάλωση μπρόκολου σε ποσότητα 5 μερίδων εβδομαδιαίως, φαίνεται ότι προστατεύει σημαντικά κατά της ανάπτυξης καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες. Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Συνεπώς, τα οστρακοειδή και τα θαλασσινά που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου είναι εξαιρετική τροφή για την καλή λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Το ελαιόλαδο επίσης βοηθά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και έτσι συνιστά ένα σπουδαίο τρόφιμο για τους άνδρες καθώς τους προστατεύει από εμφάνιση υπερχοληστερολαιμίας και από συνοδές καρδιαγγειακές παθήσεις. Τέλος, το καρπούζι και η μπανάνα φρούτα πλούσια σε κάλιο, παίζουν σπουδαίο ρόλο στην πρόγνωση εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άνδρες.

 
Γυναίκες

Αντίστοιχες τροφές για το γυναικείο φύλο υπάρχουν και προστατεύουν τον γυναικείο οργανισμό από ποικίλες παθήσεις. Καταρχήν, η παπάγια είναι ένα φρούτο που προστατεύει τις γυναίκες από εμφάνιση παθήσεων της χολής, που τα τελευταία χρόνια μαστίζουν πολλές γυναίκες παγκοσμίως. Ο λιναρόσπορος πρόσφατα έχει γίνει αρκετά δημοφιλής και καταναλώνεται σαν συμπλήρωμα διατροφής ευρέως και όχι άδικα καθώς πρόσφατες επιστημονικές μελέτες απέδειξαν τη σπουδαιότητα των συστατικών του που δρουν μιμητικά των οιστρογόνων και καθυστερούν την ανάπτυξη καρκίνου του στήθους στις γυναίκες.

Το τόφου είναι ένα προϊόν του γάλακτος σόγιας και η μέθοδος παρασκευής του ομοιάζει αυτής των τυριών. Καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες στις χώρες της Άπω Ανατολής και έχει καταδειχθει από μελέτες ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης ιδιαίτερα στις γυναίκες και έτσι συγκατελλέγεται στις ωφέλιμες τροφές για το γυνακείο φύλο. Το βοδινό κρέας είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο και ταυτόχρονα φτωχό σε λιπαρά και συνεπώς συστήνεται για γυναίκες που χάνουν πολύ σίδηρο κατά την έμμηνη ρύση. Τέλος, τα πράσινα φύλλα κράμβης (λαχανίδες) και δευτερευόντως το κουνούπιδι και το σπανάκι είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Κ. Γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν τροφές υψηλέςκ σε βιταμίνη Κ φαίνεται να έχουν κατά 30% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν οστικά κατάγματα.

Πηγή : http://dietstories.gr/