Το κινητό μας αποκαλύπτει περισσότερα από όσα φανταζόμαστε

images_1342017_2_person-woman-hand-smartphone-600x400.jpg

Γνωρίζουμε ήδη ότι οι πληροφορίες που αποθηκεύει το smartphone για τον κάτοχό του είναι ουκ ολίγες.

Τώρα όμως μαθαίνουμε ότι το κινητό μας μπορεί να παρέχει στοιχεία, ακόμη και χωρίς να ελέγξει κάποιος το περιεχόμενό του, καθώς τα μόρια που βρίσκονται στην επιφάνειά του αποκαλύπτουν πάρα πολλά για την υγεία και τον τρόπο ζωής μας – συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών προτιμήσεών μας και την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούμε.

Επιστήμονες από την Καλιφόρνια ανακάλυψαν ίχνη από κάθε λογής ουσίες σε 40 κινητά που εξέτασαν, από καφεΐνη και μπαχαρικά, ως κρέμες για την επιδερμίδα και αντικαταθλιπτικά χάπια.

Αυτό, γιατί αφήνουμε ίχνη μορίων, χημικών ουσιών και βακτηρίων σε κάθε τι που αγγίζουμε. Ακόμη και το καλό πλύσιμο των χεριών δεν εμποδίζει τη μεταφορά τους σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, είπαν οι ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται φασματομετρία μάζας, η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο εξέτασαν 500 δείγματα που λήφθηκαν από τα κινητά τηλέφωνα και τα χέρια 40 ενηλίκων. Στη συνέχεια τους τα συνέκριναν τα μόρια που υπήρχαν σε μια βάση δεδομένων και έφτιαξαν ένα προφίλ τρόπου ζωής για κάθε έναν από τους κατόχους των τηλεφώνων.

Η Δρ Amina Bouslimani, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: «Με την ανάλυση των μορίων που άφησαν στα τηλέφωνά τους, μπορέσαμε να πούμε εάν ο κάτοχος είναι πιθανό να είναι γυναίκα, εάν χρησιμοποιεί καλλυντικά και βαφές μαλλιών, εάν πίνει καφέ, εάν προτιμά μπίρα ή κρασί, εάν συμπαθεί τα πικάντικα φαγητά, εάν ακολουθεί αγωγή για την κατάθλιψη, εάν φοράει αντηλιακό και σπρέι εντομοαπωθητικό  – και ως εκ τούτου εάν είναι πιθανό να περνάει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους – και άλλα τέτοια πράγματα», είπε.

Τα περισσότερα μόρια πιστεύεται ότι μεταφέρονται στο τηλέφωνο από το δέρμα, τα χέρια και τον ιδρώτα του κατόχου του. Τα απωθητικά κουνουπιών και τα αντηλιακά βρέθηκε ότι παραμένουν για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα στο δέρμα και τα τηλέφωνα των ανθρώπων, ακόμη και αν δεν είχαν χρησιμοποιηθεί για μήνες.

Προηγούμενη έρευνα από την ίδια ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν πλυθεί για τρεις ημέρες είχε ακόμα πολλά ίχνη προϊόντων υγιεινής και ομορφιάς στο δέρμα τους.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η μέθοδος την οποία δοκίμασαν μπορεί:

– Να προσδιορίσει τον ιδιοκτήτη ενός αντικειμένου, σε περίπτωση απουσίας δακτυλικών αποτυπωμάτων.

– Να ελέγξει εάν οι ασθενείς παίρνουν τα φάρμακά τους.

– Να παρέχουν πληροφορίες για την έκθεση του ατόμου στη ρύπανση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/