Το γονίδιο της κατάθλιψης

images_1042017_wrq2mogfbqsxvgklbhpjxoq.jpg

Ένα γονίδιο έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη σε μια μελέτη που οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα ρίξει φως στην ελάχιστα κατανοητή μέχρι στιγμής διαταραχή.

Για να διερευνηθεί η ψυχική ασθένεια που επηρεάζει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, οι ερευνητές μελέτησαν το γενετικό χάρτη μιας ομάδας περίπου 2.000 ατόμων σε ένα απομονωμένο χωριό στη νοτιοδυτική Ολλανδία.

Η ομάδα από μέλη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στο Νοβοσιμπίρσκ διαπίστωσε ότι το γονίδιο NKPD1 αντιπροσώπευε αύξηση 4% στον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτά περιλαμβάνουν αισθήματα απαξίωσης, έλλειψη συγκέντρωσης και κούραση.

Η γενετική προδιάθεση ενός ατόμου πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην πιθανότητα ανάπτυξης της ψυχικής ασθένειας, ωστόσο, κάποιο μεμονωμένο γονίδιο δεν έχει συνδεθεί κατηγορηματικά με την πάθηση για την οποία  πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο επίσης περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αλληλουχία του DNA των συμμετεχόντων για να φτάσουν στα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Biological Psychiatry. Τα στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη σε 22 οικογένειες που ζουν σχετικά απομονωμένες στην Ολλανδία τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εκ τούτου, η μικρή «συγκέντρωση» γονιδίων ενισχύει τις σπάνιες μεταλλάξεις, μεταξύ των οποίων και του γονιδίου NKPD1.

Τα αποτελέσματα στη συνέχεια αναπαράχθηκαν σε ένα δείγμα ανθρώπων που αντιπροσώπευε τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, εντοπίστηκαν διάφορες παραλλαγές εντός του NKPD1. «Είμαστε οι πρώτοι που δείχνουν μια πιθανή γενετική σύνδεση από αυτήν την άποψη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Najaf Amin της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Erasmus.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει τα ευρήματά τους να επιτρέψουν στους ερευνητές να στοχεύσουν την κατάθλιψη σε μοριακό επίπεδο και να επιτρέψει τη διάγνωση της πάθησης με έναν μετρίσιμο και αντικειμενικό τρόπο. «NKPD1 μπορεί να είναι ένας τέτοιος μοριακός μηχανισμός», είπε.

Τα ευρήματα έρχονται λίγο μετά την έναρξη της μεγαλύτερης γενετικής μελέτης του κόσμου για την κατάθλιψη από ερευνητές στην Αυστραλία. Η αυστραλιανή μελέτη ελπίζει ότι περίπου 20.000 ενήλικες της χώρας θα προσφέρει δείγμα σάλιου για να βοηθήσουν την έρευνα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/