Τι συμβαίνει στο σώμα όταν σταματήσουμε τη γυμναστική

images_2242017_2_Man-Wearing-Gym-Clothing-Looking-At-Phone.jpg

Το να χάσουμε μια προπόνηση ή δύο κάθε τόσο είναι φυσικό. Όμως, πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνουν μερικές χαμένες επισκέψεις στο γυμναστήριο; Σίγουρα όχι μεγάλη – αρκεί να μην το παρακάνουμε: όταν σταματούμε να γυμναζόμαστε εντελώς, το σώμα μας παίρνει την κάτω βόλτα γρηγορότερα από όσο νομίζουμε.

Λίγες ημέρες χωρίς άσκηση
Δεν είναι και κάτι φοβερό. Αντιθέτως, αν ασκείστε τακτικά, το σώμα σας πιθανότατα χαίρεται την ανάπαυλα, καθώς θα χρησιμοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο για την επιδιόρθωση των μυών σας. Ένα μικρό διάλειμμα θα σας βοηθήσει να γυρίσετε πίσω στις προπονήσεις δυνατότεροι. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να το ρίξετε έξω αυτές τις ημέρες καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών τροφών.

Μια εβδομάδα χωρίς άσκηση
Είσαι πιθανό να αρχίσετε να νιώθετε λίγο πιο «χαλαροί». Αυτό οφείλεται στο ότι οι μυϊκές ίνες σας αρχίζουν να φθίνουν και το σώμα σας να αποθηκεύει κάποια επιπλέον υγρά. Αλλά γενικά, δεν αισθάνεστε άσχημα. Αν επιστρέψετε στο γυμναστήριο τώρα, μάλλον δεν θα παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στο πόσο γρήγορα μπορείτε να τρέξετε ή πόσα βάρη μπορείτε να σηκώσετε.

Δύο εβδομάδες χωρίς άσκηση
Η φυσική σας κατάσταση έχει αρχίσει σιγά σιγά να παίρνει την κατηφόρα. Καθώς ο αριθμός των μιτοχονδρίων, των μικροσκοπικών μονάδων παραγωγής ενέργειας που τροφοδοτούν τα κύτταρα των μυών σας, μειώνονται, η αεροβική αντοχή σας είναι το πρώτο πράγμα που αρχίζει να επιδεινώνεται. Το ανέβασμα σκαλοπατιών μπορεί να κάνει τα πόδια σας να τρέμουν ή να προκαλέσει λαχάνιασμα.

Ένας μήνας χωρίς άσκηση
Τα κέρδη από τους τελευταίους μήνες άσκησης σε μύες και αεροβική αντοχή έχουν εξανεμιστεί. Η μυϊκή μάζα σας μειώνεται και αποκτάτε περισσότερο σωματικό λίπος. Πλέον, το στρες είναι πιο έντονο και χωρίς γυμναστική, η οποία υποστηρίζει τους κιρκαδικούς σας ρυθμούς, ίσως έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε εύκολα το βράδυ.

Μερικοί μήνες χωρίς άσκηση
Ο μεταβολισμός σας έχει πλέον μειωθεί αισθητά. Έτσι, εκτός από το ότι καίτε λιγότερες θερμίδες, ίσως αισθάνεστε κουρασμένοι αρκετά συχνά – και γρηγορότερα από ότι παλιά. Η καρδιά σας δουλεύει εντονότερα για κάθε κτύπο της και οι πνεύμονές σας δεν απορροφούν τόσο οξυγόνο όπως παλιότερα.

Ένας χρόνος χωρίς άσκηση
Εκτός από μεγάλη αύξηση του σωματικού σας λίπους, απώλεια της μυϊκής σας μάζας και υποτονικό μεταβολισμό, έχετε επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης τύπου 2,  αϋπνία και κατάθλιψη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/