Τα social media μπορεί να οδηγήσουν στον φθόνο

images_1342017_2_social-media-ebook.jpg

Η υπερβολική περιήγηση στο Facebook μέσα στα Χριστούγεννα – βλέποντας όλες αυτές τις «τέλειες» φωτογραφίες οικογενειακών συγκεντρώσεων και εξωτικών διακοπών – είναι πιο πιθανό να μας κάνουν να νιώσουμε άσχημα και όχι εορταστικά, όπως υποστηρίζει μια πρόσφατη έρευνα.

Η μελέτη που προέρχεται από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δείχνει ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram μπορεί να ξυπνήσουν μέσα μας έντονα συναισθήματα φθόνου. Οι ερευνητές προειδοποιούν ιδιαίτερα για τις αρνητικές επιπτώσεις που «παραμονεύουν» στα social media ειδικά για τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν χωρίς στην πραγματικότητα να συνδέονται με κανέναν.

Στα συμπεράσματά τους καταλήγουν ότι απαιτείται ένα διάλειμμα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης από καιρού εις καιρόν.

Τα στοιχεία προήλθαν από περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες, κυρίως γυναίκες και υποστηρίζει ότι «η τακτική χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική μας ευεξία και την ικανοποίησή μας από τη δική μας ζωή».

Οι ερευνητές προειδοποιούν για τη δημιουργία φθόνου και «επιδείνωσης της διάθεσης» από το ξόδεμα πάρα πολύ χρόνου στην παρακολούθηση των αναρτήσεων στα social media άλλων ανθρώπων, που προκαλούνται από «μη ρεαλιστικές κοινωνικές συγκρίσεις».

Η παρακολούθηση για ώρες μπροστά από μια οθόνη των «καταπληκτικών» ζωών των άλλων, δεν είναι ο μόνος τρόπος χρήσης των social media, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η ενεργή συμμετοχή σε συνομιλίες και η σύνδεση με τους άλλους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να είναι μια πολύ πιο θετική εμπειρία, όπως συνιστά και η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking.

Αυτό φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο αρνητική εμπειρία, σε σχέση με αυτήν που έχουν οι «παθητικοί» χρήστες που ξοδεύουν πάρα πολύ καιρό «παρακολουθώντας» τους άλλους χρήστες, χωρίς όμως να αλληλεπιδρούν μαζί τους.

Μια άλλη προσέγγιση για τη βελτίωση της ευημερίας, αναφέρει η μελέτη, είναι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα social media εντελώς για μια εβδομάδα. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο…

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/