Τα παραγνωρισμένα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

images_1742017_breast-cancer-1.jpg

Περίπου μία στις έξι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού αρχίζει με άλλα συμπτώματα και όχι με ένα ύποπτο εξόγκωμα, προειδοποιούν οι ειδικοί, σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο της Μεγάλης Βρετανίας, που πραγματοποιεί συνέδριο στο Λίβερπουλ.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου λένε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν και άλλα προειδοποιητικά σημάδια της ασθένειας – όπως οι αλλαγές στη θηλή – έτσι ώστε να μπορούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα συμπτώματα 2.300 γυναικών που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που δεν είχαν ψηλαφήσει κάποιο εξόγκωμα στο στήθος τους ήταν πιθανότερο να αναβάλουν την επίσκεψη του γιατρού τους.

Οιδήματα στη μασχάλη ή μια μόλυνση των ιστών του μαστού θα πρέπει να ελέγχονται άμεσα επίσης, λένε οι ερευνητές, όπως επίσης αλλαγές στη θηλή – εξανθήματα, αιμορραγία ή εκκρίσεις – και οποιαδήποτε πληγή στο δέρμα των μαστών.

Η Δρ Karen Kennedy, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι, πολύ συχνά, οι γυναίκες καθυστερούν να επισκεφτούν τον γιατρό τους όταν εμφανίζουν κάποια από τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού».

«Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες πολύ απλά αγνοούν ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιάσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα και όχι μόνο ένα εξόγκωμα που μπορεί να ψηλαφιστεί στο στήθος. Σε μια ασθένεια όπως ο καρκίνος του μαστού, είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μπορεί να σχεδιαστεί και να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία».

Μην παραλείπετε λοιπόν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε:

– Ένα εξόγκωμα ή μια περιοχή σκληρότερη στον μαστό

– Μια αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του ενός ή των δύο μαστών

– Έκκριση με αίμα από τη θηλή

– Ένα εξόγκωμα ή πρήξιμο σε μία από τις μασχάλες

– Ένα κοίλωμα στο δέρμα του στήθους

– Ένα εξάνθημα πάνω ή γύρω από τη θηλή

– Μια αλλαγή στην εμφάνιση της θηλής, όπως η «βύθιση» μέσα στο στήθος

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/