Τα βακτήρια του πεπτικού βοηθούν στην ανοσοθεραπεία

images_442017_2_e-coli.jpg

Τα βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σύστημα φαίνεται ότι μεταβάλουν το πώς λειτουργούν κάποια αντικαρκινικά φάρμακα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ανοσοθεραπείες – που αξιοποιούν την άμυνα του οργανισμού για την καταπολέμηση των όγκων – μπορεί να εξοντώσουν τον καρκίνο ακόμη και σε τελικό στάδιο, σε ένα μικρό όμως ποσοστό των ασθενών. Ωστόσο, μια μικρή μελέτη από το πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι εκείνοι που φέρουν μια πιο ποικιλόμορφη κοινότητα βακτηρίων του εντέρου είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν.

Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς – εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο δικός μας ιστός είναι συγκριτικά τόσο λιγότερος που το σώμα μας είναι «ανθρώπινο» μόλις κατά 10%! Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έχουν ενοχοποιηθεί για αυτοάνοσα νοσήματα και αλλεργίες.

Η ανοσοθεραπεία είναι μία από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις στη θεραπεία του καρκίνου. Λειτουργεί με τη χρήση φαρμάκων που στοχεύουν στην απελευθέρωση των περιορισμών του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να το βοηθήσουν να επιτεθεί στους καρκινικούς όγκους πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Τέξας συνέκρινε τα βακτήρια του εντέρου που ζούσαν σε 23 ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία και σε 11 που δεν ανταποκρίθηκαν. Η χειρουργός Δρ Jennifer Wargo, μία εκ των ερευνητών, ανέφερε: «Η ποικιλία των βακτηρίων στα δείγματα κοπράνων των δύο ομάδων ήταν η μέρα με τη νύχτα».

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο που πραγματοποιήθηκε στο Λίβερπουλ, ανακάλυψε πολύ υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων Ruminococcus σε εκείνους που ανταποκρίθηκαν στην ανοσοθεραπεία και υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας μεταβάλλοντας την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

Η Δρ Wargo πρόσθεσε: «Είναι εξαιρετικά βάσιμα τα στοιχεία μας – θα πρέπει να συνεχίσουμε τις έρευνες, αλλά νομίζω ότι έχουμε βρει κάτι. Πιστεύω ότι τα βακτήρια του εντέρου πραγματικά διαμορφώνουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μας συνολικά αλλά και απέναντι στον καρκίνο».

Δεν είναι ωστόσο ακόμη σαφές εάν οι διαφορές στα εντερικά βακτήρια είναι η αιτία της καλύτερης απόκρισης. Οι άνθρωποι με διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά τείνουν να έχουν μια πιο πλούσια ποικιλία βακτηρίων στο έντερο, άρα είναι πιθανό ότι είναι ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής που κάνει κάποιους να ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr