Τα αδέρφια καθορίζουν «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω»

images_1242017_zara-kids-aw-2014-9.jpg

Για πολλά χρόνια, οι μελέτες δείχνουν ότι η σειρά γέννησης κάποιου σε σχέση με τα αδέλφια του επηρεάζει την προσωπικότητά του, αλλά μια η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ανάλογα αν είστε το μεγαλύτερο, το μεσαίο ή το μικρότερο παιδί της οικογένειας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καριέρα που θα ακολουθήσει.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την ψυχολόγο Emma Kenny, διαπίστωσε σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η σειρά γέννησης έχει μια απτή και αισθητή επίδραση στην πορεία της σταδιοδρομίας του καθενός.

Προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματά της, μια επιστημονική ομάδα των στατιστικολόγων ανέλυσε ένα τυχαίο δείγμα 500 ατόμων, τα οποία ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένα σε 11 διαφορετικές ομάδες επαγγελμάτων, ώστε να εντοπίσουν στατιστικά σημαντικά μοτίβα.

Ένα από τα πιο σαφή συμπεράσματα ήταν ότι τα μεσαία παιδιά έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν διευθύνοντες σύμβουλοι μιας εταιρείας από ότι τα αδέλφια τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι, επειδή χρειάζεται να αγωνιστούν για την προσοχή, τα μεσαία παιδιά αναπτύσσουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η ανταγωνιστικότητα, η ευελιξία και η διπλωματία, τα οποία στη συνέχεια τα καθιστούν κατάλληλα για ρόλους που απαιτούν προσεκτική σκέψη και ικανότητες διοίκησης.

Σε επιπλέον ενθαρρυντικά νέα για τα μεσαία παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι έχουν 41% εκατό περισσότερες πιθανότητες να γίνουν αθλητές επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων.

«Η έρευνα έδειξε ότι η σειρά γέννησης μεταξύ των αδελφών είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της επαγγελματικής απασχόλησης – συνολικά υπάρχουν περισσότερες χαρακτηριστικές περιπτώσεις παρά εξαιρέσεις», εξηγεί ο Kenny.

Αλλά και τα πρωτότοκα δεν θα πρέπει να παραπονιούνται: οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των αστροναυτών είναι πρωτότοκα παιδιά – ο Buzz Aldrin και ο Neil Armstrong είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Επίσης πιο πιθανό να γίνουν επιστήμονες ή μηχανικοί, αλλά και rock stars.

Από την άλλη, τα μικρότερα παιδιά μιας οικογένειας, βρέθηκε ότι έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σταδιοδρομία στην κλασική μουσική, όπως ο Johann Sebastian Bach και ο Mozart ή εξερευνητές, σε ποσοστό 43%.

Όσον αφορά τα μοναχοπαίδια, η μελέτη δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να γίνουν καλλιτέχνες λόγω της τελειομανίας και της ωριμότητας που τα χαρακτηρίζουν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/