Σωτήρια η ήπια άσκηση για μια ώρα καθημερινά

images_2242017_Woods_1765.jpg

Κάνοντας μια ώρα ήπια άσκηση την ημέρα είναι αρκετό για να ακυρώσουμε την αρνητική επίδραση ενός καθιστικού 8ωρου πίσω από ένα γραφείο, όπως δείχνει μια επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες που ανέλυσαν στοιχεία για ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσαν ότι όσοι κάθονται για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα χωρίς να κάνουν κάποια μορφής άσκηση, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι άνθρωποι σε αυτή την ομάδα – που περιελάμβαναν πολλές χιλιάδες εργαζομένων σε γραφείο – είχαν μέχρι και 60% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από όσους ήταν πιο ενεργοί και έκαναν λιγότερο καθιστική ζωή.
Ήπια άσκηση εναντίον καθιστικού τρόπου ζωής

Οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος ήταν οι δύο πιο πιθανές αιτίες θανάτου που συνδέθηκαν με καθιστικό τρόπο ζωής, χωρίς άσκηση.

Όμως η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με την καθιστική ζωή εξαλείφεται τελείως από τουλάχιστον μία ώρα μέτριας δραστηριότητας την ημέρα – δηλαδή ένα γρήγορο περπάτημα ή μια χαλαρή βόλτα με το ποδήλατο.

Οι συγγραφείς της μελέτης κάλεσαν επίσης τους εργοδότες να δείχνουν κατανόηση στους εργαζομένους, όταν κάνουν μικρά διαλείμματα και σηκώνονται από το γραφείο τους. Ακόμη και μια περιστασιακή επίσκεψη μέχρι την καφετιέρα ή τον ψύκτη θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από την ακινησία τους γραφείου, είπαν.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ulf Ekelund από το πανεπιστήμιο του Cambridge και τη νορβηγική Γυμναστική Ακαδημία, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι τουλάχιστον μία ώρα σωματικής άσκησης την ημέρα -για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα ή ποδηλασία – εξαλείφει τη σχέση μεταξύ του χρόνου που καθόμαστε και τον κίνδυνο θανάτου».

«Και δεν χρειάζεται να κάνουμε αθλητισμό, δεν χρειάζεται να πάμε στο γυμναστήριο, είναι αρκετό να κάνουμε ένα γρήγορο περπάτημα, ίσως το πρωί, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος ή μετά το δείπνο το βράδυ. Μπορείτε να “σπάσετε” τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά θα πρέπει να είναι συνολικά τουλάχιστον μία ώρα».

Αναγνώρισε το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αποφύγουν να κάθονται για μεγάλες χρονικές περιόδους εξαιτίας της εργασίας τους. Γι ‘αυτούς, οποιαδήποτε διακοπή στην καθιστική ρουτίνα τους, είναι κέρδος.

«Κάντε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών κάθε μία ώρα, πηγαίνετε στο διπλανό γραφείο, για καφέ ή μέχρι τον εκτυπωτή», πρότεινε ο καθηγητής Ekelund. «Προσθέστε σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να περπατάτε από και προς την εργασία».

Η μελέτη για την ήπια άσκηση η οποία συγκέντρωσε δεδομένα από 16 προηγούμενες έρευνες, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρση The Lancet. Οι συμμετέχοντες, ήταν κυρίως άνω των 45 ετών από τις ΗΠΑ, τη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/