Ραγδαία αύξηση του καρκίνου του στόματος

images_1742017_open-uri20150508-13995-18tqr3e.jpeg

Τα κρούσματα καρκίνου του στόματος έχουν αυξηθεί κατά 68% τα τελευταία 20 χρόνια, με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής να είναι ο βασικός υπεύθυνος της αύξησης αυτής, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Τα δεδομένα, από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο της Μεγάλης Βρετανίας (Cancer Research UK), δείχνουν ότι ο καρκίνος του στόματος είναι σε άνοδο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Από το 1993 έως το 1995, υπήρχαν οκτώ περιπτώσεις καρκίνου του στόματος ανά 100.000 ανθρώπους, που αυξήθηκαν σε 13 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, μεταξύ 2012 και 2014.

Για τους άνδρες κάτω των 50 ετών, το ποσοστό έχει εκτιναχθεί κατά 67%: Πριν από είκοσι χρόνια υπήρχαν περίπου 340 περιπτώσεις ανά έτος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αριθμός που σήμερα έχει ανέλθει σε περίπου 640. Για τους άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά 59% – υπήρχαν περίπου 2.100 περιστατικά το χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ τώρα υπάρχουν 4.400.

Ενώ ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες, οι γυναίκες επηρεάζονται επίσης, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατά 71%ν στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών.

Το Cancer Research UK συνόδευσε τα στοιχεία με την προειδοποίηση ότι οι εννέα στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του στόματος συνδέονται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο διατρέχουν οι καπνιστές, ενώ όσοι καταναλώνουν αλκοόλ, έχουν μια διατροφή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά και έχουν μολυνθεί από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), κινδυνεύουν επίσης.

Η Jessica Kirby, διευθυντής πληροφοριών υγείας του Cancer Research UK, δήλωσε: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο καρκίνος του στόματος έχει γίνει συνηθισμένος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το σώμα μας και το τι είναι φυσιολογικό για εμάς, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τη νόσο όσο το δυνατόν νωρίτερα».

«Ένα έλκος ή πληγή στο στόμα ή τη γλώσσα σας που δεν κλείνει, ένα εξόγκωμα στα χείλη ή στο στόμα, ένα κόκκινο ή ασπροκόκκινο σημάδι στο στόμα ή ένα εξόγκωμα στο λαιμό, είναι πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας για οποιεσδήποτε αλλαγές είναι ασυνήθιστες ή δεν απομακρύνονται».

«Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η αποφυγή του καπνίσματος, η μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ και η μεγαλύτερη φρούτων και λαχανικών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στόματος. Ο εμβολιασμός για τον HPV θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/