Πώς να κάψετε 20% περισσότερες θερμίδες περπατώντας

images_2242017_2_walk_grande.jpg

Το περπάτημα είναι ο πιο απλός, εύκολος και φυσικός τρόπος άσκησης και «καψίματος» θερμίδων. Μια νέα έρευνα όμως, υποστηρίζει ότι το περπάτημα με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να φανεί ακόμη πιο αποδοτικό για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, καθώς αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων έως και 20%.

Το μυστικό είναι η εναλλαγή ρυθμού – αύξηση του βηματισμού αλλά και στάσεις  έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters, το περπάτημα σε διάφορες ταχύτητες του μπορεί να «κάψει» μέχρι και 20% περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με το περπάτημα στην ίδια απόσταση αλλά με έναν σταθερό ρυθμό. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για τη μέτρηση του μεταβολικού ενεργειακού κόστος της αλλαγής ρυθμού όταν περπατάμε. Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Οχάιο δηλώνουν ότι μπορεί να υποτιμούμε γενικά την ποσότητα των θερμίδων που καίμε καθημερινά έως και 8%, επειδή δεν λαμβάνουμε υπόψη την ενέργεια που απαιτεί το σώμα μας για να ξαναξεκινήσει κάθε φορά που κάνουμε μια στάση ενώ περπατάμε.

Οι ερευνητές για να αποδείξουν τη θεωρία τους, είπαν στους εθελοντές να εναλλάσσουν το ρυθμό που περπατούσαν στον κυλιόμενο διάδρομο – γρήγορο περπάτημα προς το μπροστινό μέρος του μηχανήματος ή βραδύτερο στο πίσω μέρος. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι για να κάψετε περισσότερες θερμίδες θα πρέπει να αλλάζετε την ταχύτητα που περπατάτε γρήγορα και συχνά. Και δεν εννοούμε την αύξηση του ρυθμού για ένα λεπτό κάθε πέντε λεπτά, παραδείγματος χάρη: η έρευνα μιλάει για διαρκείς αλλαγές ρυθμού, κάθε λίγα δευτερόλεπτα και όχι κάθε λίγα λεπτά.

Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει μεγαλύτερη καύση θερμίδων, εξαιτίας της αύξησης της ταχύτητας για κάποιο διάστημα. Στη δεύτερη η επιπλέον καύση θερμίδων προέρχεται από το διαρκές σταμάτα-ξεκίνα του σώματος και είναι πολύ μεγαλύτερη.Το μυστικό για όποιον θέλει να κάψει έξτρα θερμίδες ενώ κάνει τη βόλτα του σύμφωνα με την έρευνα, είναι να περπατάει με τρόπο… αφύσικο!

Οι άνθρωποι μαθαίνουν ενστικτωδώς να περπατούν με τρόπο που ελαχιστοποιεί την δαπάνη της ενέργεια. Έτσι, για να αυξήσουμε την ενέργεια που δαπανάμε (δηλαδή τις θερμίδες που καίμε), θα πρέπει να απομακρυνθούμε από ό, τι φαίνεται και αισθανόμαστε ως φυσιολογικό: να περπατάμε πλάγια, χωρίς να κουνάμε καθόλου τα χέρια μας ή κουνώντας τα υπερβολικά, να περπατάμε με ζιγκ-ζαγκ, κουβαλώντας βάρη ή σακίδιο πλάτης.

Την επόμενη φορά που θα πάτε για βόλτα λοιπόν, περπατήστε για τρία δευτερόλεπτα, σταματήστε, περπατήστε ξανά για μερικά δευτερόλεπτα, γρηγορότερα αυτή τη φορά, σταματήστε ξανά και ούτω καθεξής. Όσοι περπατάτε τακτικά για άσκηση, δοκιμάστε να το κάνετε με εναλλαγή ταχυτήτων: σε μία διαδρομή 30 λεπτών, αλλάξτε τρεις διαφορετικές ταχύτητες, δέκα λεπτά την κάθε μία και θα χάσετε περισσότερες θερμίδες από ότι αν περπατούσατε 30 λεπτά με σταθερό ρυθμό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/