Πώς να αντιμετωπίσετε τα ευαίσθητα δόντια

images_1242017_2_woman-brushing-teeth.jpeg

Πολύ κρύα ροφήματα, παγωτά ή γλυκά σας κάνουν να πετάγεστε από τη θέση σας; Υπάρχουν τρόποι να θωρακίσετε περισσότερο τα ευαίσθητα δόντια σας.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν έδειξε τερηδόνα ή κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τα δόντια σας, όμως εσείς εξακολουθείτε να νιώθετε ενοχλήσεις όταν τρώτε παγωτό, ενώ δεν διανοείστε να μασήσετε παγάκια. Δεν είστε οι μόνοι: οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 60% έχει κάποιου είδους ευαισθησία στα δόντια, που δεν οφείλεται σε κάποια πάθηση. Η φθορά του σμάλτου και της οδοντίνης σε σημεία των δοντιών, αφήνουν εκτεθειμένα τα νεύρα που με τη σειρά τους μας τη δίνουν στα… νεύρα! Οι φθορές προκαλούνται από το φαγητό, ανεπαρκές βούρτσισμα και αλλαγές στη θερμοκρασία. Υπάρχουν ωστόσο πρακτικοί τρόποι για να μειώσετε την ευαισθησία των δοντιών σας και να ελαττώσετε τις ενοχλήσεις που σας προκαλούν.

Βουρτσίστε μαλακά
Η πλάκα που συγκεντρώνεται στα δόντια, όχι μόνο σκληραίνει αν δεν την απομακρύνουμε με το βούρτσισμα αλλά και απελευθερώνει οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο. Απομακρύνετέ την με μια μαλακή οδοντόβουρτσα, βουρτσίζοντας ήπια (ώστε να μην ταλαιπωρείτε το σμάλτο) πάνω κάτω, για περίπου δύο λεπτά.

Αλλάξτε οδοντόκρεμα
Οι σημερινές οδοντόκρεμες υπόσχονται ότι κάνουν τα πάντα, από το να προστατεύουν μέχρι να λευκαίνουν τα δόντια. Αν έχετε ευαισθησία, επιλέξτε μία εξειδικευμένη για την περίπτωσή σας. Δεν είναι βέβαιο ότι θα λύσει το πρόβλημά σας, όμως είναι αρκετά πιθανό να βελτιώσει την κατάσταση. Τα συστατικά τους στοχεύουν στο να κάνουν λιγότερο ευαίσθητες τις απολήξεις στα νεύρα των δοντιών σας, όμως για να δείτε αποτελέσματα χρειάζεται να τις χρησιμοποιείτε συστηματικά.

Ποντάρετε στο φθόριο
Το φθόριο (fluoride που λέμε στα… ελληνικά) έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ενδυνάμωση του σμάλτου. Η παρουσία φθορίου εμποδίζει τα βακτήρια να «κολλήσουν» στα δόντια και κάνει πιο εύκολη την απομάκρυνσή τους με το βούρτσισμα αλλά και το σάλιο. Επιλέξτε λοιπόν οδοντικό διάλυμα και οδοντόκρεμα με όσο το δυνατόν περισσότερο φθόριο στη σύστασή τους.

Αποφύγετε τις telemarketing λύσεις λεύκανσης
Ορισμένα προϊόντα που υπόσχονται γρήγορη και οικονομική λεύκανση των δοντιών προσφέρουν αποτελέσματα. Ορισμένα όμως περιέχουν συστατικά που επηρεάζουν το σμάλτο και που μπορεί να κάνουν τα δόντια σας ακόμη πιο ευαίσθητα. Ενημερωθείτε σχετικά από τον οδοντίατρό σας.

Προσέξτε τα όξινα τρόφιμα και ποτά
Σίγουρα δεν μπορείτε να τα αποφύγετε αλλά μπορείτε να τα μειώσετε: αναψυκτικά με ανθρακικό, πορτοκάλια, ξύδι, γιαούρτι και κρασί, μπορούν να βλάψουν το σμάλτο. Όταν τρώτε κάποια, «ξεπλένετε» το στόμα σας πίνοντας νερό ή γάλα, ώστε τα οξέα να μην μένουν στα δόντια σας.  Χρησιμοποιήστε καλαμάκι για τα αναψυκτικά.

Μην βιάζεστε να βουρτσίσετε τα δόντια σας
Ακούγεται φυσιολογικό να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το φαγητό. Όμως, ειδικά αν έχετε ευαίσθητα δόντια, καλύτερα να περιμένετε μισή ώρα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι βουρτσίζοντας τα δόντια μας άμεσα, μπορεί να «σπρώχνουμε» περισσότερα οξέα του φαγητού βαθύτερα στην οδοντίνη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/