Πόσο και πώς πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας

images_1042017_2_cc459d7ed79e652ee3f9623e2323264c_L.jpg

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτά που «πρέπει» να κάνουμε είναι βαρετά, ειδικά αν επαναλαμβάνονται κάθε μέρα, όπως το βούρτσισμα των δοντιών. Πρόκειται όμως για μια άκρως απαραίτητη συνήθεια που επιβάλλεται για να μην χαλάνε τα δόντια μας και να μην ταλαιπωρούμαστε αργότερα στην καρέκλα του οδοντιάτρου.

Όμως πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει πραγματικά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Αν θέλετε τη σύντομη αλλά ολοκληρωμένη απάντηση, είναι ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 1.896 ώρες κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Όμως, σύμφωνα με μια μελέτη, στην πραγματικότητα βουρτσίζουμε τα δόντια μας μόνο για τον μισό χρόνο απ’ ότι θα έπρεπε.

Οι συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να βουρτσίζετε τα δόντια είναι συχνά συγκεχυμένες και ορισμένες φορές αντιφατικές, έτσι και η συνήθειες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν όμως ορισμένες κατευθύνσεις στις οποίες συμφωνούν οι περισσότεροι από τους ειδικούς.

Ο ιδανικός χρόνος βουρτσίσματος είναι τουλάχιστον δύο λεπτά, το οποίο μεταφράζεται σε 30 δευτερόλεπτα για κάθε τέταρτο του στόματος – αριστερή και δεξιά πλευρά, πάνω και κάτω. Η διαδικασία θα πρέπει να επανλαμβάνεται δύο φορές την ημέρα.

Το βούρτσισμα προτού πέσουμε στο κρεβάτι είναι το πιο σημαντικό, καθότι όταν κοιμόμαστε έχουμε μειωμένη ροή σάλιου. Το σάλιο είναι ένας φυσικός τρόπος για να μειώνεται η παρουσία οξέων στο στόμα που καταστρέφουν τα δόντια.

Καλό είναι επίσης να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το φαγητό, αλλά να αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον 30 λεπτά, διαφορετικά τα οξέα μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια των δοντιών.

Η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να περιέχει φθόριο για να ενισχύει τα δόντια ενάντια στη φθορά που προκαλεί η τερηδόνας. Όσον αφορά το ερώτημα αν η χρήση οδοντικού νήματος είναι χάσιμο χρόνου ή όχι, η απάντηση είναι «εξαρτάται».

Τα στοιχεία μελετών υποστηρίζουν ότι είναι περισσότερο αποτελεσματικά τα μεσοδόντια βουρτσάκια για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια, αρκεί βεβαίως να υπάρχει αρκετός χώρος. Αν όμως δεν υπάρχει, το οδοντικό νήμα είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια.

Βεβαίως, ο οδοντίατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές για το βούρτσισμα, ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας.

Οι κίνδυνοι από τον μη καθαρισμό των δοντιών μας ποικίλουν, από τον αποχρωματισμό και την κακή αναπνοή, έως τη φθορά των δοντιών και των ούλων και την εμφάνιση περιοδοντικής νόσου.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/