Πως το Αλτσχάιμερ καταστρέφει τον εγκέφαλο

images_332017_3_4_Kalil_Ron_human_brain00_2.jpg

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν πως καταστρέφονται οι συνδέσεις στον εγκέφαλο στα πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ και καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους σε μια μελέτη η οποία ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη θεραπειών για την εκφυλιστική ασθένεια.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ

Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ οι εγκεφαλικές συνάψεις – που συνδέουν τους νευρώνες του εγκεφάλου – καταστρέφονται, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

Οι εγκεφαλικές συνάψεις είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα για τη μάθηση και τη δημιουργία αναμνήσεων.

Η έρευνα για το Αλτσχάιμερ

Για να φτάσουν σε αυτά τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature Communications», οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νεκρό εγκεφαλικό ιστό για να μελετήσουν την πρωτεΐνη που έχει ο εγκέφαλος που συνδέει τις μεμβράνες των συνάψεων.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης NCAM2 ήταν ιδιαίτερα χαμηλά σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν επίσης ότι η NCAM2 διασπάται από την βήτα-αμυλοειδή πρωτεΐνη, η οποία είναι το κύριο συστατικό των πλακών που δημιουργούνται στους εγκεφάλους των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο.

«Ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι η απώλεια των συνάψεων – των δομών που συνδέουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Vladimir Sytnyk, του τμήματος Βιοτεχνολογίας και Βιομοριακών Επιστημών του πανεπιστημίου. «Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, αυτή η απώλεια συμβαίνει πολύ νωρίς, όταν οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν μόνο ήπια νοητική εξασθένηση και προτού τα νευρικά κύτταρα αρχίσουν να πεθαίνουν. Η έρευνά μας δείχνει ότι η απώλεια των συνάψεων συνδέεται με την απώλεια της πρωτεΐνης NCAM2, ως αποτέλεσμα της τοξικής επίδρασης της βήτα-αμυλοειδούς» λέει ο Δρ Sytnyk.

Το μέλλον της νόσου

«Η μελέτη μας ανοίγει ένα νέο δρόμο για την έρευνα σχετικά με τις πιθανές θεραπείες που μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή της πρωτεΐνης NCAM2 στον εγκέφαλο».

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, με τα στατιστικά να δείχνουν ότι ένα στα έξι άτομα ηλικίας άνω των 80 πάσχουν από τη νόσο. Τα συμπτώματά στην υγεία του ασθενούς περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, δυσκολίες στη σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, ακόμη και δυσκολίες στην κίνηση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/