Πως να επιλέξετε την σωστή μπάλα γυμναστικής (Swiss Ball)

images_1942017_2_78027344.jpg

Οι τάσεις στο Fitness έρχονται και παρέρχονται, αλλά όπως και τότε έτσι και τώρα, υπάρχει μια τάση που έχει πραγματική αξία. Η τάση αυτή είναι η εστίαση στην ενδυνάμωση του κορμού και στην λειτουργική προπόνηση με σκοπό την καλύτερη ποιότητα των προπονήσεων και τους λιγότερους τραυματισμούς.

Ένα από τα αγαπημένα όργανα γυμναστικής για την ενδυνάμωση του πυρήνα είναι η μπάλα γυμναστικής (Fitball). Οι φυσιοθεραπευτές την χρησιμοποιούσαν εδώ και χρόνια, αλλά οι ειδικοί της άσκησης, τώρα γνωρίζουν, πως είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουν και να αυξήσουν τη σταθερότητά των κοιλιακών και της πλάτης.

Παρακάτω παρουσιάζεται αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για την επιλογή και τη χρήση της μπάλας γυμναστικής.

Πώς να επιλέξετε μια μπάλα γυμναστικής

Πριν αγοράσετε μια μπάλα, σιγουρευτείτε ότι είναι στο σωστό μέγεθος για το ύψος σας. Για να το δοκιμάσετε, καθίστε πάνω στην μπάλα και ελέγξτε πως τα ισχία σας είναι παράλληλα ή ελαφρώς πιο ψηλά από τα γόνατα σας:

55 εκατοστά – 1,49m – 1,62m

65 εκατοστά – 1,65m – 1,80m

75 εκατοστά – 1,82m – >2m

Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ίσως να αναρωτιέστε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπάλα γυμναστικής. Ναι, είναι όντως δυνατό. Απλά βεβαιωθείτε ότι η μπάλα που θα αγοράσετε έχει επιπλέον αντίσταση και μπορεί να δεχθεί το βάρος σας.

Που να την αγοράσω

Μπορείτε να αγοράσετε μπάλες γυμναστικής σχεδόν από οπουδήποτε, σε καταστήματα με αθλητικά είδη ή σε διάφορα site στο διαδίκτυο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την μπάλα γυμναστικής

Οι μπάλες γυμναστικής είναι αρκετά εύχρηστες για να τις χρησιμοποιήσετε σε οτιδήποτε θέλετε, συμπεριλαμβανομένων:

    Προπόνηση με βάρη. Χρησιμοποιήστε την μπάλα σαν «πάγκο βαρών» ώστε να αυξήσετε την δυσκολία στις κινήσεις και να ενεργοποιήσετε τις μυικές ομάδες των ποδιών, των γλουτών και των κοιλιακών.
    Προπόνηση κοιλιακών. Εκτελώντας ροκανίσματα, στροφές και άλλες παραδοσιακές ασκήσεις με την μπάλα προσθέτετε επιπλέον δυσκολία στην κίνηση συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες μυϊκές ομάδες.
    Για να κάθεστε. Το να κάθεστε απλά σε μια μπάλα γυμναστικής μπορεί να είναι πρόκληση και ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη στάση σας όταν κάθεστε μπροστά από έναν υπολογιστή ή βλέπετε τηλεόραση. Δοκιμάστε να εκτελέσετε σήκωμα ενός ποδιού από το έδαφος ,όταν κάθεστε πάνω στην μπάλα, και να ισορροπήσετε ή δοκιμάστε ορισμένες ασκήσεις στην μπάλα για αρχάριους.
    Ασκήσεις διατάσεων,yoga και pilates. Η μπάλα είναι κατάλληλη για διατάσεις  και χαλάρωση, όπως αυτό το πρόγραμμα Yoga με την Fitball.
    Για να παίζετε. Η μπάλα γυμναστικής είναι ένα εργαλείο προπόνησης, αλλά ας μην ξεχνάμε, ότι είναι επίσης μια μπάλα. Τα παιδιά σας θα αγαπήσουν να παίζουν με αυτή, απλά θα πρέπει να προσέχουν να μην τραυματιστούν.

Πηγή : https://www.fitstudio.gr/