Πίνετε άφοβα καφέ (αλλά όχι πολύ ζεστό)

images_1842017_o.jpg

Ο κίνδυνος να προκαλεί καρκίνο ο καφές υποβαθμίστηκε, με τους ειδικούς να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι το αγαπημένο μας ρόφημα προκαλεί την ασθένεια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, που αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είχε κατατάξει τον καφέ ανάμεσα στις «πιθανώς» καρκινογόνες ουσίες από το 1991, καθώς υπήρχε σύνδεση με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Όμως, η ομάδα των ειδικών αποφάσισε τώρα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να πούμε αν ο καφές προκαλεί καρκίνο ή όχι.

Όμως η κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων – πολύ πάνω από την κανονική θερμοκρασία κατανάλωσης – κατά πάσα πιθανότητα προκαλεί καρκίνο, όπως συμπέραναν οι ειδικοί, λόγω της σύνδεσης με τον καρκίνο του οισοφάγου.

Ο κίνδυνος υπάρχει για τα ροφήματα που καταναλώνονται σε θερμοκρασία πάνω από 65 οC. Το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε σε μελέτες που έγιναν σε μέρη όπως το Ιράν, η Κίνα και η Νότια Αμερική, όπου το τσάι καταναλώνεται συχνά στους 70 οC. Τα συμπεράσματα προέρχονται από εκατοντάδες διαφορετικές μελέτες, τις οποίες εξέτασαν 23 επιστήμονες.

Με λίγα λόγια, οι ειδικοί παραδέχθηκαν ότι δεν γνωρίζουν αν ο καφές προκαλεί καρκίνο, αν και προηγουμένως, είχαν πει ότι μπορεί και να προκαλεί. Όμως η κατηγοριοποίηση των ουσιών δεν έχει να κάνει με την πιθανότητα να πάθει κάποιος καρκίνο, αλλά μόνο αν η ουσία μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια.

Για παράδειγμα, οι ουσίες της κατηγορίας 1 – όπου οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι η ουσία προκαλεί καρκίνο – περιλαμβάνουν τόσο τον καπνό όσο και το επεξεργασμένο κρέας. Όμως το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 20 φορές, ενώ η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ούτε καν τις διπλασιάζει.

Η ταξινόμηση του Διεθνή Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο κυμαίνεται από την κατηγορία 1, όπου κατατάσσονται ουσίες όπως ο καπνός και το… πλουτώνιο, για τις οποίες υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι προκαλούν καρκίνο, έως την κατηγορία 4, για τις ουσίες που φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/