Πέντε λόγοι για να πάτε για περπάτημα

images_2542017_woman_in_hoodie_038_yoga_pants_walking_through_nature_596301.jpg

Για την επίλυση αρκετών θεμάτων σχετικών με την υγεία μας, από την απώλεια βάρους ως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής – το περπάτημα.

Μια έρευνα μάλιστα έδειξε ότι προσθέτοντας 2,5 ώρες γρήγορου βαδίσματος την εβδομάδα στο πρόγραμμά μας, προσθέτουμε ουσιαστικά 3,4 χρόνια στον προσδόκιμο χρόνο ζωής μας! Δεν πρόκειται για κάποιο μαγικό κόλπο. Το περπάτημα αποδεικνύεται ευεργετικό σε μια σειρά θεμάτων που οδηγούν τελικά σε καλύτερο επίπεδο διαβίωσης και επιπλέον χρόνια ζωής.

– Το περπάτημα, όχι μόνο βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και στην αγγειακή λειτουργία, αλλά και μειώνει τις πιθανότητες να πάθουμε άνοια. Μελέτες που περιελάμβαναν έλεγχο της δραστηριότητας του εγκεφάλου ηλικιωμένων, έδειξαν μικρότερη συρρίκνωση σε όσους περπατούσαν τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

– Η αρτηριακή πίεση μειώνεται με το μέτριας έντασης περπάτημα και τα οφέλη στο θέμα είναι τα ίδια με το τζόγκινγκ. Η άσκηση μάλιστα δεν είναι απαραίτητο να γίνει μεμιάς: αν δεν έχετε 30 λεπτά ελεύθερα για περπάτημα, μπορείτε να «σπάσετε» το πρόγραμμά σας σε 3 δεκάλεπτα μέσα στη μέρα, έχοντας τα ίδια θετικά αποτελέσματα.

– Ελέγξτε το βάρος σας με λίγο περπάτημα. Οι άνθρωποι που περπατούν μία ώρα ημερησίως είναι πιθανότερο να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδο σε βάθος χρόνου. Αν σας φαίνεται βαρετό, βρείτε παρέα: έναν φίλο για να μιλάτε ή έναν σκύλο για να τον βγάζετε βόλτες.

– Ακούγεται μάλλον παράδοξο, αλλά για να μειώσετε τον πόνο από την αρθρίτιδα, θα πρέπει να ξεκινήσετε να κινήστε. Μία ώρα περπάτημα την ημέρα, είναι η λύση για να μειωθεί ο πόνος από την ασθένεια και να εμποδιστεί η εμφάνιση σοβαρών κινητικών προβλημάτων – σύμφωνα με την έρευνα, το «μαγικό» νούμερο που έπρεπε να ξεπεραστεί ήταν τα 6.000 βήματα. Έρευνες έδειξαν βελτίωση της κινητικότητας και ασθενών με περιφερική αρτηριοπάθεια, χάρη στο περπάτημα.

– Πέρα από αυτά, το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ενάντια στον καρκίνο. Οι γυναίκες που περπατούν επτά ώρες την εβδομάδα, έχουν 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους, ενώ άνδρες που είχαν εμφανίσει καρκίνο του προστάτη και περπατούσαν τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα, μείωσαν τις πιθανότητες επανεμφάνισης της ασθένειας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/