Ο επιστημονικός τρόπος για να κάνετε τσάι

images_2242017_TumericGingerLemonTea_02.jpg

Μετά τον διχασμό που προκάλεσε το δημοψήφισμα για το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία, άλλο ένα σημαντικό θέμα για τους κατοίκους της Γηραιάς Αλβιώνας ήρθε για να προκαλέσει αντιδράσεις.

Σε μια είδηση που δημιούργησε ταραχή σε κάθε Βρετανό που σέβεται τις παραδόσεις, οι επιστήμονες συνέστησαν να φτιάχνεται το τσάι –το πατροπαράδοτο βρετανικό ρόφημα- στον… φούρνο μικροκυμάτων.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Δρ Quan Vuong, από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στη Νέα Νότια Ουαλία, στην Αυστραλία, ο οποίος ειδικεύεται στην εξεύρεση τρόπων για την προσθήκη επιπλέον αξίας σε φυσικά προϊόντα, «εξάγοντας βιοδραστικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή είναι η συνιστώμενη μέθοδος παρασκευής του τσαγιού:

– Βάλτε ζεστό νερό στο φλιτζάνι με το τσάι.

– Θερμάνετέ το στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα στη μισή ισχύ.

– Αφήστε το να «καθίσει» για ένα λεπτό.

Ο Δρ Vuong κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραπάνω τεχνική ενεργοποίησε το 80% των ενώσεων καφεΐνης, τεΐνης και πολυφαινολών στο μαύρο και το πράσινο τσάι, ανεξάρτητα από το αν ήταν απλώς φύλλα τσαγιού ή σακουλάκια με τσάι.

Η τεΐνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθάει στη χαλάρωση και οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο Δρ Vuong υποστήριξε επίσης ότι η μέθοδος είχε ως αποτέλεσμα και καλύτερη γεύση.

Ίσως για εμάς τους υπόλοιπους το θέμα να μην είναι και τόσο σοβαρό, όμως για τους Βρετανούς, που η παρασκευή του τσαγιού είναι παράδοση, η είδηση αποτέλεσε αιτία έντονων διαμαρτυριών και σχολιασμού στα social media. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από έναν μήνα, όταν ο πρωταγωνιστής της σειράς «Broadchurch» εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο να φτιάχνει το τσάι του στον φούρνο μικροκυμάτων και όχι να χρησιμοποιεί το παραδοσιακό τσαγερό.

Αν είστε άνθρωπος του καφέ, μάλλον δεν θα ξανασκεφτείτε το ζήτημα. Αν πίνετε τσάι, μπορείτε να δοκιμάσετε την επιστημονική μέθοδο παρασκευής του, για να δείτε και αν όντως έχει καλύτερη γεύση. Αν είστε Βρετανοί, βάλτε το νερό να βράζει και πιείτε ένα τσάι για να ηρεμήσετε από τους νεωτερισμούς  που κυκλοφορούν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/