Ο έρπης επιδρά στο πεπτικό σύστημα

images_442017_2_8ef996cd759e54f5af6380efdf27364d_L.jpg

Οι άνθρωποι που έχουν δυσκοιλιότητα χωρίς λόγο μπορεί να έχουν εν αγνοία τους έρπη, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η νέα μελέτη βρήκε μια σχέση που προκαλεί έκπληξη μεταξύ των γαστρεντερικών προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα, που έχουν ορισμένοι άνθρωποι ή της αδυναμίας να αδειάσουν την κύστη τους και τον ιού που προκαλεί έρπη των γεννητικών οργάνων.

Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ, έδειξε ότι ο ιός είναι σε θέση να εξαπλωθεί από τα γεννητικά όργανα στα νεύρα του νωτιαίου μυελού. Από εκεί, μπορεί να «ταξιδέψει» στους νευρώνες του παχέος εντέρου, «σκοτώνοντάς» τους και προκαλώντας βλάβες.
Πως επηρεάζεται το πεπτικό σύστημα από τον έρπη;

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να σταματήσουν την ορθή κυκλοφορία της τροφής στο πεπτικό σύστημα γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε διεύρυνση του παχέος εντέρου και σε ασθένειες.

Τα ευρήματα της θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικά για τους ανθρώπους που υποφέρουν από προβλήματα του εντέρου και δεν μπορούν να βρει την αιτία της κατάστασης, ενθαρρύνοντας τους γιατρούς να εξετάσουν την ιογενή λοίμωξη ως μια πιθανή αιτία.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Akiko Iwasaki, καθηγητής ανοσοβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Γέιλ. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Cell Host & Microbe.

«Τα βασικά συμπεράσματα από την έρευνά μας είναι ότι υπάρχει αυτή η απροσδόκητη μόλυνση στους νευρώνες του τοιχώματος του παχέος εντέρου μετά την μόλυνση από έρπη», δήλωσε ο Iwasaki. «Άλλα μέλη της οικογένειας του ιού του έρπητα, συμπεριλαμβανομένου του ιού Epstein-Barr, του ιού της ανεμοβλογιάς και του κυτταρομεγαλοϊού βρέθηκαν στους νευρώνες του παχέος εντέρου ατόμων με ανεξήγητη, χρόνια δυσκοιλιότητα. Όταν οι γιατροί δεν μπορώ να καταλάβουν την αιτία αυτών των χρόνιων εντερικών παθήσεων, ένα πράγμα που θα πρέπει να εξετάσουν είναι μια ιογενής λοίμωξη».

Η έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις του ιού που προκαλεί έρπη σε ποντίκια. Αν και οι επιδράσεις στα πειραματόζωα είναι διαφορετικές από εκείνες στους ανθρώπους, η μελέτη είναι ένας τρόπος κατανόησης του πώς η ασθένεια επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/