Οι άνθρωποι που θυμούνται τα πάντα

images_2942017_5674609_1439602312.1122.jpg

Μια γυναίκα από την Αυστραλία μπορεί να θυμηθεί κάθε τι που έχει βιώσει από τότε που ήταν νεογέννητο μωρό!

Η Rebecca Sharrock, 27 ετών, από το Μπρίσμπεϊν, είναι ένας από τους 80 ανθρώπους στον κόσμο που έχει ανώτατη αυτοβιογραφική μνήμη (Highly Superior Autobiographical Memory ή HSAM). Η σπάνια πάθηση της δίνει μια εξαιρετικά ισχυρή μνήμη χάρη στην οποία μπορεί να θυμάται λεπτομέρειες από τη ζωή της, συμπεριλαμβανομένων των δώρων που έλαβε στα πρώτα της γενέθλια. Η HSAM δίνει επίσης τη δυνατότητα στη Sharrock να διατηρεί απίστευτες πληροφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απαγγείλει όλα τα βιβλία του Harry Potter απ’ έξω!

Ωστόσο, η HSAM επιτρέπει επίσης στους πάσχοντες να θυμούνται και όλες τις οδυνηρές αναμνήσεις –όπως του χωρισμούς και τους τσακωμούς- με κάθε επώδυνη λεπτομέρεια.

Σε μια δημοσίευση με τίτλο «Θυμάμαι απ’ όταν ήμουν νεογέννητο παιδί», η Sharrock έγραψε πρόσφατα στον ιστότοπο Omni ότι η πρώτη της μνήμη είναι από τότε που ήταν μόλις 12 ημερών. Περιγράφει λεπτομερώς πώς οι γονείς της την έβαλαν στο κάθισμα του οδηγού του αυτοκινήτου τους και την έβγαλαν φωτογραφία.

«Ως νεογέννητη ήμουν περίεργη για το τι ήταν το κάλυμμα του καθίσματος και το τιμόνι που βρισκόταν μπροστά μου. Αν και σε εκείνη την ηλικία δεν είχα αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να θέλω να σηκωθώ και να διερευνήσω τι θα μπορούσαν να ήταν εκείνα τα περίεργα αντικείμενα», γράφει.

Η Sharrock περιγράφει πώς έβλεπε τα παιχνίδια στην κούνια της και τον ανεμιστήρα δίπλα στο κρεβάτι της. Το «σατέν φόρεμα που με έτρωγε» με το οποίο οι γονείς της την ντύσανε στα πρώτα της γενέθλια. Ένα κουκλάκι Minnie Mouse που την τρομοκρατούσε. Όταν ήταν 18 μηνών, η Sharrock λέει ότι θυμάται να αρχίζει να ονειρεύεται.

Για να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης μνήμης, η Sharrock συμμετέχει επί του παρόντος σε δύο μελέτες, με επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ελπίζει ότι η έρευνα θα βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα μνήμης, συμπεριλαμβανομένων και όσων πάσχουν από άνοια.

Η Sharrock δεν είναι το μόνο άτομο με HSAM που μοιράζεται την ιστορία της. Η Alexandra Wolff, μια 25χρονη από το Μέριλαντ των ΗΠΑ, είπε σε μια συνέντευξή της ότι η HSAM είναι σαν «ταξίδι στον χρόνο». Είπε ότι μπορεί να θυμάται όλα όσα έχει ακούσει και αισθάνθηκε οποιαδήποτε μέρα της ζωής, όπως το αν είχε πονοκέφαλο.

Αυτό σημαίνει ότι η Wolff μπορεί να ξαναζήσει τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή της με κάθε λεπτομέρεια, πράγμα το οποίο κάνει συχνά καθισμένη μόνη στο δωμάτιό της. «Είναι τεράστιος πειρασμός, θα μπορούσα, αν δεν είχα πράγματα να κάνω όλη την ημέρα, να ζω στο παρελθόν συνεχώς», είπε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/