Μην ξεσπάτε στο γυμναστήριο

images_2242017_Fitness-man-HD-picture-10.jpg

Η προσπάθειά μας να εκτονώσουμε τα νεύρα μας μέσω της έντονης άσκησης μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής την επόμενη μια ώρα, λένε οι ειδικοί.

Όταν είμαστε πολύ εκνευρισμένοι ή θυμωμένοι, υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μέσα στην επόμενη μια ώρα, ενώ και η έντονη σωματική άσκηση κρύβει τα ίδια αποτελέσματα. Όμως ο συνδυασμός και των δύο – η ακραία άσκηση ως τρόπο για να ξεσπάσουμε τα νεύρα μας – αυξάνει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο.

Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη – η μεγαλύτερη του είδους της – παρέχει αποδείξεις για έναν «κρίσιμο σύνδεσμο» μεταξύ του μυαλού και του σώματος. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υποστηρίζει ότι υπάρχει διπλασιασμός του κινδύνου καρδιακής προσβολής μέσα σε μια ώρα λόγω θυμού και συναισθηματικής φόρτισης, ή σωματικής άσκησης.

Η συσχέτιση ήταν πολύ ισχυρότερη – ο κίνδυνος τριπλασιαζόταν – για όσους επιδίδονται σε έντονη σωματική άσκηση ενώ είναι θυμωμένοι ή έντονα συναισθηματικά ταραγμένοι.

Ο Δρ Andrew Smyth, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από τον Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά, είπε ότι η ακραία συναισθηματική και σωματική πίεση έχει παρόμοια επίδραση στον οργανισμό.

Και πρόσθεσε: «Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, αλλάζοντας τη ροή του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων και μειώνοντας την ποσότητα που πηγαίνει προς την καρδιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αιμοφόρα αγγεία ήδη περιορισμένα από αθηρωματική πλάκα, η οποία θα μπορούσε να μπλοκάρει τη ροή του αίματος και να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, έτσι θα πρέπει να τη συνεχίσουμε. Θα προτείναμε όμως, όταν κάποιος είναι θυμωμένος ή αναστατωμένος και θέλει να ασκηθεί για να εκτονώσει τα συναισθήματά του, να μην υπερβαίνει το κανονικό του πρόγραμμα φτάνοντας σε ακραία δραστηριότητα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 12.461 ασθενείς από 52 χώρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 58 έτη, οι οποίοι είχαν συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για το τι συνέβαινε όταν υπέστησαν καρδιακή προσβολή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 14% (1.650 άτομα) έκανε κάποια σωματική δραστηριότητα, ενώ το 14% (1.752 άτομα) ήταν θυμωμένο ή συναισθηματικά αναστατωμένο.

Οι ειδικοί έλαβαν υπόψη την επίδραση άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας.

Ο Δρ Barry Jacobs, διευθυντής στο τμήμα επιστημών συμπεριφοράς στο ιατρικό κέντρο Crozer-Keystone στο Σπρίνγκφιλντ της Πενσυλβάνια, δήλωσε: «Αυτή η μεγάλη, σχεδόν παγκόσμια μελέτη, παρέχει περισσότερα στοιχεία για τον κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ του μυαλού και του σώματος. Ο υπερβολικός θυμός, κάτω από λάθος συνθήκες, μπορεί να προκαλέσει μια απειλητική για τη ζωή καρδιακή προσβολή».

«Όλοι μας θα πρέπει να έχουμε κατά νου την ψυχική μας ευεξία και να αποφεύγουμε να χάνουμε την ψυχραιμία μας. Όμως οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφεύγουν τις ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/