Με μέτρο τα ενεργειακά ποτά

images_442017_2_monster1-600.jpg

Ένας άνδρας ανέπτυξε οξύ ηπατικό πρόβλημα, λόγω της ημερήσιας κατανάλωσης ενεργειακών ποτών, σύμφωνα με τους γιατρούς του.

Το περιστατικό συνέβη στη Φλόριντα των ΗΟΑ, όταν ένας 50χρονος εργάτης οικοδομών αναζήτησε ιατρική βοήθεια, καθώς έκανε εμετό και εμφάνισε ίκτερο και κοιλιακό άλγος. Ο ασθενής είχε ήδη πρόβλημα με το συκώτι του, όμως οι γιατροί πιστεύουν ότι η οξεία ηπατίτιδα προκλήθηκε από την κατανάλωση τεσσάρων ή και πέντε ενεργειακών ποτών ημερησίως, για μια περίοδο τριών εβδομάδων.

Ο ασθενής αρχικά νόμιζε ότι είχε γρίπη, αλλά αναζήτησε ιατρική βοήθεια όταν ανέπτυξε και άλλα συμπτώματα, όπως σκουρόχρωμα ούρα και ίκτερο.

Γράφοντας στην επιθεώρηση BMJ, η ιατρική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανέφεραν ότι ο 50χρονος είχε ήδη χρόνια ηπατίτιδα C αλλά τα συμπτώματα που είχε αναπτύχθηκαν ξεχωριστά. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων, που ονομάζονται τρανσαμινάσες, γεγονός που αποτελεί σημάδι ηπατικής βλάβης, καθώς και ενδείξεις χρόνιας λοίμωξης από ηπατίτιδα C. Η βιοψία έδειξε οξεία ηπατίτιδα.

Σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τι είχε προκαλέσει το πρόβλημα, οι γιατροί ζήτησαν από τον ασθενή να τους δώσει πληροφορίες για το αν κάπνιζε, για το αν έκανε χρήση αλκοόλ και παράνομων ουσιών και για τη διατροφή του.

Αλλά το μόνο πράγμα που ο ίδιος ανέφερε ως διαφορετικό στις συνήθειές του ήταν η κατανάλωση ενεργειακών ποτών, για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ημέρας του – τέσσερα ή πέντε ροφήματα την ημέρα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών εβδομάδων. Το κάθε ένα περιείχε περίπου 40mg νιασίνης (βιταμίνης B3) – οι συστάσεις των ειδικών λένε ότι οι άνδρες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 17mg την ημέρα, ενώ οι γυναίκες 13mg.

Αν και οι άνθρωποι συνήθως βιώνουν τοξικά συμπτώματα μόνο εάν λαμβάνουν περισσότερα από 500 mg, στην περίπτωση του ασθενούς, 160mg-200mg ημερησίως ήταν αρκετά για να επηρεάσουν το ταλαιπωρημένο συκώτι του. Τα συμπτώματά του εξαφανίστηκαν όταν σταμάτησε να καταναλώνει ενεργειακά ποτά – αυτή είναι μόλις η δεύτερη τέτοια περίπτωση που έχει αναφερθεί ποτέ.

Οι γιατροί του, με επικεφαλής τη Δρ Jennifer Harb, δήλωσαν: «Καθώς η αγορά ενεργειακών ποτών συνεχίζει να επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους των διαφόρων συστατικών τους. Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, όπως η νιασίνη, είναι παρόντα σε ποσότητες που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, δημιουργώντας υψηλό κίνδυνο για επιβλαβή συσσώρευση και τοξικότητα».

Ο Δρ Vikas Khullar δήλωσε ότι ο καθένας θα πρέπει να είναι προσεκτικός σχετικά με το πόσα ενεργειακά ποτά ή αφεψήματα καταναλώνει και όχι μόνο όσοι πάσχουν από ηπατίτιδα ή άλλες ασθένειες: «Δεν είμαστε σίγουροι για το πώς πολλά από τα συστατικά φιλτράρονται μέσω του ήπατος και ποια επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε τοξικότητα και ηπατική βλάβη».

«Το συκώτι είναι το εργοστάσιο του σώματός μας – πραγματοποιεί εκατοντάδες λειτουργίες που είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν την καταστροφή και την αντιμετώπιση φαρμάκων και τοξινών, την επεξεργασία τροφίμων και ποτών αφότου έχουν υποστεί πέψη και έχει αποθηκευτεί η ενέργεια που μας προσφέρουν. Τα ενεργειακά ποτά δεν προσφέρουν κανένα διατροφικό όφελος και η κατανάλωση πάρα πολλών μπορεί να εμποδίσει το συκώτι να κάνει σωστά τη δουλειά του και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/