Μήπως η δουλειά σου σε παχαίνει;

images_2742017_2100_ml_officelunch_0713.jpg

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας και οι δουλειές γραφείου στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου απασχολείται ευνοούν όπως φαίνεται την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το 43% των ατόμων τα οποία απασχολούνται για πάνω από 8 ωρές σε καθιστικές δουλειές έχουν πάρει βάρος στην τελευταία τους δουλειά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάρεις βάρος στη δουλειά σου άλλα όλοι αυτοί οι λόγoι έχουν να κάνουν με 3 πράγματα: τη δίαιτα σου, τη δραστηριότητα σου και τη διατροφική συμπεριφορά σου.

Πολλές ώρες που κάθεσαι

Η πιο προφανής αιτία πρόσληψης βάρους που έχει να κάνει με τη δουλειά είναι η έλλειψη δραστηριότητας. Φυσικά σε δουλειές που παρότι είναι γραφείου υπάρχει μετακίνηση, ανεβοκατέβασμα σε σκάλες και εξωτερικές δουλειές, τότε λογικά η πρόσληψη βάρους είναι μικρότερη.

Πολλές ώρες οδήγησης

Επιπρόσθετα των ωρών που κάποιος περνάει στο γραφείο, υπάρχουν και οι ώρες που ο εργαζόμενος οδηγεί από και προς τη δουλειά του. Μεγάλες παγκόσμιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που μετακινούνται για δουλειά με μέσα μαζικής μεταφοράς τείνουν να έχουν χαμηλότερο ΒΜΙ (δείκτης μάζας σώματος) και άρα χαμηλότερο βάρος, ενώ ακόμα χαμηλότερο βάρος φυσικά τείνουν να έχουν άτομα που πάνε και έρχονται από τη δουλειά τους με τα πόδια ή με ποδήλατο. Σε χώρες του εξωτερικού η ενθάρρυνση της μετακίνησης με τα πόδια και με το ποδήλατο γίνεται με την κατασκευή ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων και με την παροχή χώρου για ντους και για αλλαγή ρούχων στην εργασία.

Το στρες της δουλειάς

Υψηλά επίπεδα στρες που εκφράζονται με υψηλή κορτιζόλη, μπορεί να ευνοήσουν τις λιγούρες για ζάχαρη και λιπαρά και μπορεί να ωθήσουν το σώμα να κρατά περισσότερο λίπος που αποθηκεύεται στον υποδώριο ιστό. Επιπλέον, το στρες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση τύπου 2 διαβήτη. Πάντως όσο αυξάνεται το στες της δουλειάς μειώνεται και ο ελεύθερος χρόνος και άρα και η πιθανότητα δραστηριότητας.

Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου συσχετίζεται με πρόσληψη βάρους. Σε πρόσφατη μελέτη ενήλικες που κοιμήθηκαν για 4 ώρες για 5 συνεχόμενες ημέρες προσέλαβαν βάρος σε σχέση με αυτούς που κοιμήθηκαν 8 ώρες. Αυτό οφείλεται στα έξτρα γεύματα λόγω της αϋπνιας και στην ανθρώπινη τάση για υπερκατανάλωση θερμιδοβόρων τροφίμων τις βραδινές ώρες.

Επιλογές γεύματος

Έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες ότι τα άτομα που δουλεύουν σε περιοχές με πολλές επιλογές για junk food και παχυντικό φαγητό απέξω έχουν την τάση να έχουν περισσότερα κιλά. Γι αυτό το λόγο αυτά τα άτομα είναι σημαντικό να προετοιμάζουν τα γεύματα εργασίας από το σπίτι.

Τα κεράσματα

Σε όλα τα γραφεία και σε όλες τις επιχειρήσεις υπάρχει πάντα ο εργαζόμενος ο οποίος θα φέρνει γλυκά, φαγητά, λιχουδιές από φούρνους και θα τα μοιράζεται με τους συναδέλφους του. Θέλει υπομονή, καθαρό μυαλό και θέληση για να μπορείς να αντιστέκεσαι στους πειρασμούς.

Οι κακές συνήθειες των συναδέλφων σου

Εάν υπάρχει η συνήθεια από τους συναδέλφους σου να παραγγέλνουν απέξω το γεύμα τους, είναι δύσκολο να είσαι η μειοψηφία που δε θα παραγγείλει και θα καταναλώσει το δικό του υγιεινό φαγητό. Ο χώρος εργασίας είναι ένα μέρος όπου ο καθένας θέλει να νιώθει μέρος της ομάδας και όχι απομονομένος.

Διαρκείς εορτασμοί γεννεθλίων, γιορτών, προαγωγών, επαιτίων.

Εάν ανήκετε σε ένα χώρο εργασίας όπου κάθε εβδομάδα εορτάζεται κάτι, τότε είναι δύσκολο έργο η τήρηση ενός διαιτολογίου

Το ασανσέρ

Το ασανσέρ είναι μια συνήθεια η οποία μπορεί να σας στερεί πολλές θερμίδες καύσεων σε καθημερινό επίπεδο. Το ανεβοκατέβασμα της σκάλας είναι μια δραστηριότητα με αρκετές καύσεις που μπορεί να εξισορροπήσουν την καθιστική φύση της εργασίας σας.

Η έλλειψη ήλιου

Φαίνεται ότι η ηλιακή ακτινοβολία έχει πλεονεκτικές ιδιότητες για το ενεργειακό ισοζύγιο, βοηθώντας τον οργανισμό να λειτουργεί καλύτερα μεταβολικά, ενώ φαίνεται να ρυθμίζεται και καλύτερα η όρεξη. Σύμφωνα με μελέτες 20 με 30 λεπτά ήλιου μεταξύ 8 και 12 το πρωί βοηθά στην αποφυγή πρόσληψης βάρους

Τα επαγγελματικά ταξίδια

Τα συχνά επαγγελματικά ταξίδια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με πρόσληψη βάρους. Τα άστατα ωράρια, η έλλειψη ενδιαμέσων γευμάτων, η μειωμένη δραστηρίοτητα (έιτε το ταξίδι γίνεται με αυτοκίνητο ή με αεροπλάνο) και τα γεύματα σε εστιατόρεια ή σε πρόχειρα ταχυφαγεία, οδηγούν σε πρόσληψη βάρους.

Νυχτερινές βάρδιες

Άτομα που δουλεύουν βραδινές βάρδιες έχουν τάση για περισσότερα κιλά, καθώς καίνε λιγότερες θερμίδες, έχουν άστατα ωράρια, έχουν την τάση να υπερκαταναλώνουν γεύματα με ζάχαρη και λιπαρά τις βραδινές ώρες.

Γεύμα με απόσπαση

Η κατανάλωση γευμάτων σε 5-10 λεπτά, σε όρθια στάση ή δουλεύοντας παράλληλα στον υπολογιστή οδηγεί στο να χάνει το γεύμα την απόλαυση, τη χαρά και την ικανοποίηση του φαγητού. Είναι πραγματικά σα να μην γίνεται.

Πηγή :  http://dietstories.gr/