Κρυολόγημα; Φταίνε οι καμήλες!

images_1042017_2_Camels.jpg

Ο πρώτος άνθρωπος που προσβλήθηκε από κρυολόγημα φαίνεται ότι το «κόλλησε» από μια… καμήλα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ότι το κοινό κρυολόγημα προέρχεται από το ίδιο ζώο, όπως και ο θανάσιμος κοροναϊός του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής, γνωστού και ως MERS-CoV ή νέου κοροναϊού.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης στη Γερμανία διεξήγαγαν έρευνα για τον MERS όταν έκαναν την απροσδόκητη ανακάλυψη. Ο καθηγητής Christian Drosten, μέλος της ερευνητικής ομάδας, είπε: «Στις έρευνες για τον MERS που κάνουμε εξετάσαμε περίπου 1.000 καμήλες για κοροναϊούς και ήταν έκπληξη για εμάς να ανακαλύψουμε τα παθογόνα που σχετίζονται με τον HCoV-229Ε, τον ιό του κοινού κρυολογήματος, σε σχεδόν έξι% των περιπτώσεων».

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τους ιούς που είχαν οι καμήλες και ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να μολύνουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Όμως περεταίρω τέστ έδειξαν δεν υπήρχε εμφανής κίνδυνος μιας νέας επιδημίας κοινού κρυολογήματος, επειδή το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει ήδη αναπτύξει αντιστάσεις από την ανθρώπινη εκδοχή της νόσου.

Ένας αριθμός ανθρώπινων ασθενειών πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από ιούς που είχαν αρχικά μολύνει άλλα ζώα, προτού μεταλλαχθούν γενετικά κατά τύχη και αποκτήσουν χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να μολύνουν και τους ανθρώπους.

Το κρυολόγημα και η ανθρωπότητα

Η γρίπη, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι έχει κάνει το «άλμα» από τα πτηνά στον άνθρωπο αρκετές φορές στο παρελθόν. Τα πρώτα ξεσπάσματα μπορεί να είναι πολύ σοβαρά, επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν ανοσία. Η ισπανική πανδημία γρίπης το 1918 εκτιμάται ότι σκότωσε το 3-5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όσο θανατηφόροι και να είναι οι ιοί πάντως, έχουν την τάση να πεθαίνουν με την πάροδο του χρόνου: επειδή σκοτώνουν τους ξενιστές τους πολύ γρήγορα, δημιουργούν μια εξελικτική πίεση για μια ηπιότερη μορφή της νόσου που κάνει τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν, αλλά τους κρατά ζωντανούς, επιτρέποντας στον ιό να μολύνει και άλλους.

Ο MERS, που βρέθηκε σε ανθρώπους για πρώτη φορά το 2012, προκαλεί σοβαρή μόλυνση που συχνά είναι θανατηφόρα. Ωστόσο, δεν έχει εξελιχθεί σε μια μορφή που να μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο καθηγητής Drosten είπε: «Ο ιός MERS είναι ένα παράξενο παθογόνο: μικρότερα ξεσπάσματα, χωροταξικά περιορισμένά -για παράδειγμα σε νοσοκομεία– συνεχίζουν να συμβαίνουν. Ευτυχώς όμως, ο ιός δεν έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά στον άνθρωπο και συνεπώς δεν ήταν σε θέση να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι τώρα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιο πρόβλημα κάποια ημέρα.

«Η τρέχουσα μελέτη μας, δίνει ένα προειδοποιητικό σήμα για την πιθανότητα πανδημίας MERS – γιατί ο MERS θα μπορούσε ίσως να κάνει ό, τι έκανε ο HCoV-229Ε», είπε ο καθηγητής Drosten.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/