Η τεχνητή νοημοσύνη πιο έξυπνη από τον καρκίνο

images_1442017_cancercells.jpg

Τα πρώτα δεδομένα από κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, έδειξαν ότι ορισμένοι όγκοι συρρικνώθηκαν κατά περίπου ένα τέταρτο. Το φάρμακο θα πρέπει τώρα να δοκιμαστεί σε πιο προηγμένες δοκιμές.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό στάδιο συγχώνευσης της προόδου στους υπολογιστές με την ιατρική.

Ο εντοπισμός κάθε διαφοράς ανάμεσα σε ένα καρκινικό και ένα υγιές κύτταρο είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες ακόμη και του λαμπρότερου ανθρώπινου μυαλού. Έτσι, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Berg παρέχουν όσα δεδομένα μπορούν να συγκεντρώσουν οι επιστήμονες για τη βιοχημεία των κυττάρων σε έναν υπερυπολογιστή.

Ο στόχος είναι να αφήσουν μια τεχνητή νοημοσύνη να προτείνει έναν τρόπο αλλαγής ενός καρκινικού κυττάρου ξανά σε υγιές. Η προσπάθεια οδήγησε στο πρώτο τους φάρμακο, που ονομάζεται BPM31510, το οποίο προσπαθεί να αντιστρέψει το φαινόμενο Warburg – το φαινόμενο κατά το οποίο τα καρκινικά κύτταρα αλλάζουν τον ενεργειακό εφοδιασμό τους.

Τα δεδομένα από 85 ασθενείς έδειξαν ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να σκοτώσει τους όγκους. Η δοκιμή είχε σχεδιαστεί για να ελεγχθεί μόνο η τοξικότητα του φαρμάκου, αλλά σε έναν ασθενή ο όγκος συρρικνώθηκε κατά 25%.

Ο Δρ Niven Narain, ένας από τους ιδρυτές της Berg, είπε ότι ήταν ακόμα νωρίς για το φάρμακο, αλλά ισχυρίστηκε ότι η χρήση υπερυπολογιστών ήταν το μέλλον για τη θεραπεία του καρκίνου: «Νομίζω ότι είμαστε σε κομβικό σημείο, στη συγχώνευση της βιολογίας με την τεχνολογία που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη βάση της ασθένειας πιο ουσιαστικά. Θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε νέα φάρμακα και να ξέρουμε σε ποιους ασθενείς να τα δίνουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να αυξήσουμε τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο».

Τα αποτελέσματα από αυτούς τους ασθενείς παρέχονται και πάλι στην τεχνητή νοημοσύνη, για την περαιτέρω στόχευση της θεραπείας στα άτομα που είναι πιθανότερο να ανταποκριθούν.

Η εταιρεία πιστεύει ότι οι καρκίνοι με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις θα ωφεληθούν περισσότερο από τη θεραπεία και σχεδιάζει μια πιο προηγμένη δοκιμή σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/