Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη

images_1742017_2_M22403429.JPG

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, μία διατροφή που βασίζεται στα μεσογειακά πρότυπα, ενισχυμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει κατά 30% τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 3541 άτομα ηλικίας 55-80 ετών που ζούσαν στην Ισπανία και παρακολουθούνταν για περισσότερο από 4 χρόνια. Τα άτομα δεν έπασχαν από διαβήτη, είχαν ωστόσο 3 παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων (κάπνισμα, παχυσαρκία και οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου).

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή διαβήτης των ενηλίκων) είναι η συχνότερη μορφή διαβήτη σε παγκόσμια κλίμακα. Εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών άλλα και σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, κυρίως λόγω της παχυσαρκίας.

Αντίστοιχα, με τον όρο Μεσογειακή διατροφή αναφερόμαστε σε μια ισορροπημένη διατροφή με υγιεινές επιλογές τροφίμων και βασικά συστατικά: το ελαιόλαδο & τις ελιές, άφθονα όσπρια, ακατέργαστα δημητριακά, λαχανικά, χόρτα, φρούτα, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, ψάρι και μέτρια κατανάλωση κρασιού. Η αυξημένη περιεκτικότητα αυτού του τύπου διατροφής σε θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως οι πολυφαινόλες, το χαμηλό γλυκαιμικό της φορτίο όλα αποτελούν χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής που φαίνεται πως μειώνουν το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη, παραμέτρους που συνδέονται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Συμπερασματικά, ακόμη μία μελέτη δείχνει την υπεροχή της παραδοσιακής μας Μεσογειακής Διατροφής σε σχέση με άλλα διατροφικά σχήματα, καθώς αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία μας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr