Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί καρκίνο

images_1842017_abuse-vs-dependency.jpg

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αλκοόλ προκαλεί επτά τύπους καρκίνου και πιθανώς και άλλους, υποστηρίζει μια πρόσφατη έρευνα. Η ανασκοπική μελέτη προηγούμενων ερευνών βρήκε ισχυρές ενδείξεις άμεσων, επιβλαβών επιπτώσεων από την κατανάλωση αλκοόλ, αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τους ακριβείς βιολογικούς λόγους για τους οποίους το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Addiction, η καθηγήτρια Jennie Connor, από το πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία, υποστήριξε ότι εκτιμάται ότι το αλκοόλ έχει προκαλέσει περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο μόνο το 2012 – 5,8% των θανάτων από καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά ακόμη και οι άνθρωποι που πίνουν λίγο βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ποιοι καρκίνοι συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ

Η ανασκόπησή της συνδέει το αλκοόλ με τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του εντέρου και του μαστού.

Η καθηγήτρια έγραψε: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο σε επτά ανθρώπινα όργανα και πιθανώς και αλλού. Η επιβεβαίωση των βιολογικών μηχανισμών με τους οποίους το αλκοόλ αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης κάθε τύπου καρκίνου δεν είναι απαραίτητη για να συμπεράνουμε ότι το οινόπνευμα είναι η αιτία».

Υποστήριξε ότι με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης και ότι οι κίνδυνοι μειώνονται για ορισμένες μορφές καρκίνου όταν οι άνθρωποι σταματούν να πίνουν αλκοόλ. Πρόσθεσε, ότι τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία – όπως το ότι κόκκινο κρασί είναι καλό για το καρδιά – ήταν «όλο και περισσότερο ανειλικρινή ή άσχετα σε σύγκριση με την αύξηση του κινδύνου μιας σειράς καρκίνων».

Τον Ιανουάριο, οι υπηρεσίες υγείας της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσαν ότι κάθε επίπεδο τακτικής κατανάλωσης αλκοόλ εμπεριέχει κάποιο κίνδυνο για την υγεία. Δημοσιεύοντας μια σειρά από προτάσεις, είπαν ότι οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (η προηγούμενη σύσταση ήταν για 21 μονάδες), ώστε να ευθυγραμμιστούν με τη σύσταση για τις γυναίκες. Μία μονάδα αλκοόλ είναι 8 γραμμάρια καθαρού οινοπνεύματος, δηλαδή 76 ml κρασιού, 250 ml μπίρας ή 25 ml ουίσκι.

Η μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με τους μη πότες, οι γυναίκες που πίνουν τακτικά δύο μονάδες αλκοόλ την ημέρα έχουν 16% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και θανάτου από τη νόσο. Εκείνες που καταναλώνουν τακτικά πέντε μονάδες την ημέρα έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο.

Για κάθε 1.000 γυναίκες που δεν πίνουν, 109 θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Τα στατιστικά αυξάνουν σε 126 γυναίκες για εκείνες που πίνουν 14 μονάδες ή λιγότερο την εβδομάδα και σε 153 γυναίκες για εκείνες που πίνουν 14 έως 35 μονάδες την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν το πώς το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι το αλκοόλ βλάπτει το DNA.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/