Η καλή φυσική κατάσταση χαρίζει ζωή

images_2242017_2_men-50.jpeg

Μόλις 15 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ενήλικες κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η ελάχιστη βελτίωση στη φυσική κατάσταση έχει μεγάλα οφέλη.

Η έρευνα περιελάμβανε στοιχεία από περισσότερους από 123.000 ανθρώπους, ηλικίας 60 ετών και άνω, ενώ ο μέσος χρόνος παρακολούθησής τους για χάρη της μελέτης ήταν 10 χρόνια. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν γυμνάζονταν καθόλου, εκείνοι που ασκούνταν ακόμη και σε χαμηλό επίπεδο είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Φυσική κατάσταση εναντίον θανάτου

Επιπλέον, για τους ανθρώπους που είχαν μέσο και υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και καλή φυσική κατάσταση, ο κίνδυνος θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν μειωμένος κατά 28 και 35% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καμία φυσική δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο τεχνολογικό πάρκο Sophia Antipolis, κοντά στη Νίκαια της Γαλλίας.

Η μελέτη δεν ήταν σχεδιασμένη για να αποδείξει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά τα αποτελέσματα «δείχνουν ότι όσο περισσότερη σωματική δραστηριότητα έχουν οι ενήλικες, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος για την υγείας. Το μεγαλύτερο “άλμα” σε θετική επίδραση επιτεύχθηκε με χαμηλό επίπεδο άσκησης, με το μεσαίο και το υψηλό επίπεδο άσκησης να έχουν μικρότερη αύξηση στα οφέλη», δήλωσε ο Δρ David Hupin, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Saint-Etienne στη Γαλλία.

Το χαμηλό επίπεδο άσκησης ισοδυναμεί με 15 λεπτά γρήγορο περπάτημα κάθε μέρα, σύμφωνα με τον Hupin.

«Η ηλικία δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην ασκούμαστε», δήλωσε. «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα και η καλή φυσική κατάσταση έχει μια θετικότερη συνολική επίδραση στην υγεία από οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία. Όμως, λιγότερο από το ήμισυ των ενηλίκων επιτυγχάνει τον συνιστώμενο ελάχιστο χρόνο των 150 λεπτών μέτριας έντασης ή 75 λεπτών έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα».

Ο Hupin δήλωσε επίσης ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να κάνουν δραστικές αλλαγές στην ποσότητα φυσικής δραστηριότητας που κάνουν. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να αυξήσουν σταδιακά τη φυσική τους δραστηριότητα.

«Δεκαπέντε λεπτά την ημέρα θα μπορούσε να είναι ένας λογικός στόχος για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι μικρές αυξήσεις στη σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιτρέψουν σε κάποιους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να ενσωματώσουν σταδιακά πιο έντονη δραστηριότητα και να φτάσουν στα συνιστώμενα 150 λεπτά την εβδομάδα», κατέληξε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/