Η άσκηση ωφελεί περισσότερο όσους το πιστεύουν

images_2242017_man-on-treadmill.jpg

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η άσκηση τους κάνει καλό, μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα ψυχικά και σωματικά οφέλη από τη γυμναστική σε σχέση με όσους έχουν μικρότερες προσδοκίες.

Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είναι πεπεισμένοι για τα οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία τους, απολαμβάνουν την άσκηση περισσότερο και είχαν λιγότερο στρες από όσους ήταν πιο… κυνικοί.

Για τη μελέτη, οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου του Freiburg ζήτησαν από 76 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 32 να ποδηλατήσουν για 30 λεπτά σε στατικό ποδήλατο.

Είχαν κληθεί εκ των προτέρων να δηλώσουν πόσο πίστευαν ότι θα ωφεληθούν, ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την ευεξία και τη διάθεσή τους, πριν από την άσκηση και μετά. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Οι συμμετέχοντες που ξεκίνησαν πεπεισμένοι ότι η ποδηλασία θα έχει θετική επίδραση στην υγεία τους, διαπιστώθηκε ότι απόλαυσαν την άσκηση περισσότερο, ότι βελτίωσαν τη διάθεσή τους και μείωσαν το άγχος τους περισσότερο από ό, τι οι λιγότερο… αισιόδοξοι.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα έδειξε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες πριν από την έναρξη της μελέτης, φάνηκαν να είναι πιο χαλαροί.

Για τους απαισιόδοξους, όμως, δεν χάθηκαν όλα: η μελέτη έδειξε ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από την προδιάθεση του ατόμου.

Σε ορισμένους συμμετέχοντες προβλήθηκε μια ταινία μικρού μήκους πριν από τα τεστ που έδειχνε τα θετικά αποτελέσματα της ποδηλασίας. Αυτοί οι συμμετέχοντες παρουσίασαν παρόμοια οφέλη με αυτούς που ήδη πίστευαν στα οφέλη της άσκησης για την υγεία.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πίστη μας για το πόσο θα επωφεληθούμε από τη σωματική δραστηριότητα έχει σημαντική επίδραση στην ευεξία μας, κάπως σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Hendrik Mothes.

Ο κ Mothes πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα πιθανότατα ισχύουν και για άλλα αθλήματα αντοχής, όπως το τρέξιμο, το κολύμπι και το cross-country σκι και είπε ότι πρόκειται να διεξάγουν περαιτέρω έρευνες, ώστε να διαθέτουν περισσότερα στοιχεία που θα στηρίζουν τα συμπεράσματά τους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/