Επικίνδυνη η αποφυγή των γαλακτοκομικών

images_1442017_oatmilk600.jpg

Οι δίαιτες που απαγορεύουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για την υγεία των οστών των νέων, προειδοποιεί η βρετανική National Osteoporosis Society (Εθνική Εταιρεία κατά της Οστεοπόρωσης), η οποία ανακάλυψε μετά από έρευνα ότι το ένα πέμπτο των νέων κάτω των 25 ετών έχει μειώσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών ή τα έχει βγάλει εντελώς από τη διατροφή τους.

Η εταιρεία τόνισε ότι ανησυχεί πως πολλοί νεαροί ενήλικες βάζουν την υγεία τους σε κίνδυνο, ακολουθώντας τις διατροφικές μόδες. Η εξάλειψη των γαλακτοκομικά προϊόντα εξ ολοκλήρου από τη διατροφή μπορεί να είναι επιβλαβής, αν δεν αντικατασταθούν οι χαμένες θρεπτικές ουσίες, λένε οι υπεύθυνοι της οργάνωσης που πραγματοποίησαν την έρευνα σε 2.000 νέους ενήλικες.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά, όπως το τυρί και το γιαούρτι, είναι σημαντικές πηγές ασβεστίου το οποίο βοηθάει να διατηρούνται τα κόκαλα γερά.

Η έρευνα της οργάνωσης δείχνει ότι πολλοί νέοι άνθρωποι αναζητούν διατροφικές συμβουλές από bloggers και vloggers στο διαδίκτυο. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις συμβουλές μπορεί να είναι σωστές, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ορισμένες φορές γίνονται πολύ περιοριστικές στο τι πρέπει να τρώει κάποιος άνθρωπος.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα, της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων αυτή τη φορά, διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες ηλικίας 16-24 ετών δήλωσαν ότι είχαν δυσανεξία στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αγελαδινό, σε σύγκριση με το μόλις 8% των ανθρώπων που ήταν πάνω από 75 ετών. Ωστόσο, μόνο το 24% είχε στην πραγματικότητα διαγνωστεί με δυσανεξία από κάποιον γιατρό.

Η καθηγήτρια Suzan Lanham-New, επικεφαλής διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ και σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Οστεοπόρωσης, δήλωσε: «Η διατροφή στην πρώιμη ενήλικη ζωή είναι πολύ σημαντική, διότι από τη στιγμή που θα φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας των20 είναι πολύ αργά για να αντιστραφεί η ζημία που προκαλείται από την κακή διατροφή και την έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Η ευκαιρία να χτίσουμε ισχυρά κόκκαλα έχει περάσει».

Για τους ενήλικες, συνιστώνται 700mg ασβεστίου την ημέρα, αλλά για τα αγόρια και τα κορίτσια μεταξύ 11 και 18 η συνιστώμενη ποσότητα φτάνει τα 1000mg.

Συνιστώμενα επίπεδα μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα, όπως δημητριακά με γάλα, ένα γιαούρτι και ένα μικρό κομμάτι τυρί τσένταρ, λένε οι ειδικοί.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο σολομός, οι σαρδέλες, το μπρόκολο και τα φασόλια είναι ιδιαίτερα σημαντική πριν από την ηλικία των 25 ετών, τόνισε η Εθνική Εταιρεία Οστεοπόρωσης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/