Διατροφή και διάθεση! Πως σχετίζονται αυτοί οι δύο όροι;

images_2142017_2_does-cannabis-treat-anorexia-3.jpg

Κάθε φορά που κάτι μας πάει στραβά, όταν η ψυχολογία μας είναι στα down της και το στρες μας κατακλύζει, η διαφυγή μας είναι το ψυγείο! Μια γρήγορη κίνηση που νομίζουμε ότι θα δώσει λύση στην κακή μας διάθεση.

Συνήθως απευθυνόμαστε σε κάτι γλυκό, μια σοκολατίνα ή ένα λαχταριστό παγωτό που έστω και βραχυπρόθεσμα, θα μας δώσουν ψυχική ικανοποίηση.

Επιστημονικά έχει μια βάση αυτό μιας και πρόκειται στην ουσία για τροφές τα συστατικά των οποίων επηρεάζουν τους ‘νευροδιαβιβαστές της χαράς’ όπως είναι η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη. Η σεροτονίνη «ευθύνεται» για την ηρεμία, τη χαλάρωση και την ευδαιμονία, η ντοπαμίνη σχετίζεται με την κινητοποίηση και την εγρήγορση, ενώ η νοραδρεναλίνη «ανεβάζει» την διάθεση και την ενέργεια.

Γιατί όμως να μην προτιμήσετε πιο υγιεινούς πειρασμούς για να δώσετε ανώδυνα λύση στην ψυχική σας πείνα;

Μαύρη σοκολάτα….. Φάρμακο για το στρες!

Η σοκολάτα αποτελεί πειρασμό για τους περισσότερους από εμάς. Είναι όμως παρεξηγημένη αφού είναι κυρίως γνωστή ως ένα αρκετά θερμιδογόνο τρόφιμο. Πέρα από τις θερμίδες όμως, περιέχει και αρκετά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.Τα σάκχαρα και άλλα συστατικά της προκαλούν την απελευθέρωση σεροτονίνης και ενδορφινών, ενώ η καφεΐνη της δρα διεγερτικά και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και με περισσότερη ενέργεια. Συγκρατηθείτε, λοιπόν, στην ποσότητα και απολαύστε τη!

Ένα καφεδάκι για να ξυπνήσουμε!

Ο καφές περιέχει καφεΐνη η οποία αυξάνει τη ζωντάνια και την ενεργητικότητά μας λόγω της ήπιας διεγερτικής της δράσης. Μας καθιστά περισσότερο σε ετοιμότητα, διεγείρει τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση, ενώ στην περίπτωση αθλητών φαίνεται ότι μπορεί να συνεισφέρει σε έναν βαθμό στην αθλητική απόδοση. Μέχρι και τρία φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά για να εκμεταλλευτείτε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ και να βρείτε ξανά το κέφι σας!

Σολομός … εδώ τα καλά λιπαρά!

Είναι μια τροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά, όπου ενισχύει την καλή διάθεση, καταπραΰνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και μειώνει τα επίπεδα του στρες. Επίσης, ο σολομός περιλαμβάνει και βιταμίνη Β12 που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας» όπως τη χαρακτηρίζουν.

Αμύγδαλα και ηλιόσποροι για καλή διάθεση!

Και τα δυο είναι άριστη πηγή τυροσίνης. Πρόκειται για ένα από τα δομικά αμινοξέα που δημιουργούν την ντοπαμίνη, ορμόνη που σχετίζεται με την απόλαυση και την καλή διάθεση. Επίσης ο ηλιόσπορος περιέχει βιταμίνη B5, η έλλειψη της οποίας συνδέεται με κακή διάθεση και έντονο στρες.

Τα χρειάζεστε όλα!

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή καθημερινά θα διαπιστώσετε σταδιακά και μόνοι σας πόσο πολύ βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση του στρες. Δημητριακά, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά θα πρέπει όλα να μπουν στο πρόγραμμά σας.

Οι υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση παραγωγής της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ‘χαρίζει’ ηρεμία και χαλάρωση στον οργανισμό. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και διάφορα γλυκά παρασκευάσματα. Από την άλλη μεριά, οι πρωτεϊνούχες τροφές περιέχουν το αμινοξύ τυροσίνη το οποίο αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, ορμόνες – νευροδιαβιβαστές που τονώνουν τον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη θεωρούνται το αυγό, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα φρούτα και τα λαχανικά δε, παρέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών συστατικών όπως και βιταμίνης C η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση του stress μέσω της συνεισφοράς της στην παραγωγή αδρεναλίνης, νοραδρεναλίνης.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr