Απαγόρευση πώλησης μητρικού γάλακτος στην Καμπότζη

images_1242017_3.jpg

Μια αμερικανική εταιρεία που εισήγαγε στις ΗΠΑ μητρικό γάλα από γυναίκες της Καμπότζης, καλείται να σταματήσει τις δραστηριότητές της. Η Καμπότζη αποφάσισε να απαγορεύσει μόνιμα τις εξαγωγές ανθρώπινου μητρικού γάλακτος, το οποίο η εταιρεία Ambrosia Labs αγόραζε από τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και το πωλούσε σε νέους γονείς και bodybuilders στην Αμερική.

«Παρότι παραμένουμε ακόμη μια φτωχή χώρα, δεν είμαστε τόσο φτωχή ώστε να πρέπει να πουλάμε ανθρώπινο μητρικό γάλα», δήλωσε η κυβέρνηση σε μια δήλωση που υπογράφεται από υπουργό Υγείας Ngor Hongly.

Η Ambrosia Labs, γνωστή στην Καμπότζη ως Khun Meada, όνομα που σημαίνει «ευγνωμοσύνη της μητέρας», έχει εξάγει γάλα, που προέρχεται από περισσότερες από 90 γυναίκες της Καμπότζης, για περισσότερο από δύο χρόνια.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από έναν πρώην Μορμόνος ιεραπόστολο, πωλεί το ανθρώπινο γάλα online προς $19 για μια συσκευασία περίπου 150 ml, που περιγράφεται ως αρκετή για «ένα ή δύο ταΐσματα».

Η δραστηριότητά της όμως ανεστάλη πρόσφατα, καθώς το υπουργείο Υγείας ερεύνησε τις επιπτώσεις στην υγεία των βρεφών που οι μητέρες τους πωλούν το γάλα τους και το κατά πόσον η επιχείρηση παραβίασε τον νόμο που σχετίζεται με την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.

Ο Ryan Newell, συνιδιοκτήτης της Ambrosia Labs, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, όταν η ανακοινώθηκε η αναστολή των δραστηριοτήτων της, ότι οι μητέρες είχαν τη δυνατότητα να πωλούν το γάλα τους μόνο δύο φορές την ημέρα. Οι συνεργαζόμενες γυναίκες έπρεπε επίσης να περιμένουν έως ότου τα παιδιά τους γίνουν τουλάχιστον έξι μηνών, ηλικία κατά την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στους γονείς να ξεκινήσουν την προσθήκη συμπληρωματικών τροφίμων στη διατροφή του μωρού, όπως πρόσθεσε.

«Δεν στερούμε κάτι από τα παιδιά», δήλωσε ο Newell από τα γραφεία της εταιρείας στο Όρεμ της Γιούτα, νότια από το Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ. «Παίρνουμε το επιπλέον γάλα, το οποίο οι μητέρες θα έχαναν».

Ο Newell είπε ότι οι γυναίκες που πωλούσαν το γάλα τους μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουν πάλι να εργάζονται πολύωρες βάρδιες στα εργοστάσια ενδυμάτων ή στους δρόμους. «Είμασταν σε θέση να προσφέρουμε σε αυτές τις γυναίκες εργασία από την οποία κέρδιζαν δύο έως τρεις φορές περισσότερα από κάπου αλλού», είπε. «Και ήταν σε θέση να μένουν στο σπίτι με τα παιδιά τους περισσότερο, επειδή δεν εργάζονταν εξαντλητικά ωράρια».

Ο θηλασμός νεογνών κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών στην Καμπότζη υποχώρησε στο 65%το 2014 από 75% το 2010, δήλωσε η UNICEF.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/