Αναζητώντας το τεστ αίματος που εντοπίζει τον καρκίνο

images_1042017_L1607_BloodWork_TSk-507479994.jpg

Οι επιστήμονες αγωνίζονται να αναπτύξουν το πρώτο τεστ αίματος στον κόσμο που θα μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο – και ένα πρωτότυπο τεστ θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο, όπως υποστηρίζουν.

Η Jasmine Zhou και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή που χρησιμοποιεί γενετικά δεδομένα για την ανίχνευση DNA όγκων σε δείγματα αίματος και να καθορίσει από ποιο σημείο του σώματος προέρχεται.

Το πρόγραμμα, το οποίο οι επιστήμονες έχουν ονομάσει CancerLocator, λειτουργεί με τη μέτρηση της ποσότητας του DNA του όγκου που κυκλοφορεί στο αίμα. Μόλις εντοπιστεί αυτό το DNA, μπορεί να συγκριθεί με μια βάση δεδομένων γενετικών πληροφοριών από εκατοντάδες ανθρώπους για να εντοπίσει που βρίσκεται ο όγκος, δήλωσε η Δρ Zhou.

«Ελπίζω ότι ένα διαγνωστικό τεστ θα είναι διαθέσιμο μέσα στη χρονιά. Εξαρτάται από τα δεδομένα εκπαίδευσης, τα τεστ και την εκμάθηση του υπολογιστή», δήλωσε. «Με διευρυμένη εκπαίδευση και αρκετά δεδομένα δοκιμών είμαστε σίγουροι για την επίτευξη πολύ υψηλότερης απόδοσης».

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Genome Biology, εστίασε σε τρεις τύπους καρκίνου – του μαστού, του ήπατος και του πνεύμονα και ήταν σε θέση να εντοπίσει καρκίνους σε πρώιμο στάδιο στο 80% των περιπτώσεων.

Ο καθηγητής Zhou είπε ότι το επόμενο βήμα ήταν να συλλέξει δείγματα στερεού ιστού, για να βελτιωθεί η ακρίβεια των εξετάσεων αίματος, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να δοκιμαστεί σε κλινικό περιβάλλον.

Η Lara Bennett, από την οργάνωση Worldwide Cancer Research, δήλωσε ότι ενώ οι μέθοδοι ελέγχου του αίματος ήταν ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, πιστεύει ότι «θα έχουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον για τη διάγνωση του καρκίνου».

«Το γεγονός ότι είναι μη επεμβατικά τεστ, είναι μεγάλη υπόθεση», είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ζωές, αν καταφέρουμε να εντοπίζουμε νωρίς τον καρκίνο. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό το νέο τεστ, αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμη, λόγω των περιορισμένων δειγμάτων αίματος και το γεγονός ότι εντοπίζει μόνο τρεις τύπους καρκίνου».

Εν τω μεταξύ, μια άλλη Καλιφόρνιας ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Kun Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), αναπτύσσει μια παρόμοια εξέταση αίματος που βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες που μπορούν επίσης να είναι έτοιμη σε δύο χρόνια.

Ο Δρ Zhang είπε ότι έχει καταθέσει πατέντες που σχετίζονται με τη μέθοδο του το 2014 και ελπίζει να «ολοκληρώσει την ανάπτυξη του προϊόντος και την κλινική επικύρωσή του μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια».

Ο καθηγητής είπε ότι η έρευνα της ομάδας του είχε ομοιότητες με εκείνη της Δρ  Zhou, αλλά υπήρχαν και «πολλές τεχνικές διαφορές για το πώς λειτουργεί κάθε προσέγγιση» και ότι «τα σημαντικά ιατρικά προβλήματα δεν λύνονται, αν κάθε ομάδα εργάζεται μόνη της».

«Το έργο της ομάδας στο UCLA είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο μειώνει το περιθώριο σφάλματος από περίπου 60% σε 26,5%. Αντίθετα, εμείς έχουμε αναπτύξει ένα νέο θεωρητικό πλαίσιο, με δικά μας δεδομένα από περισσότερους από 100 ασθενείς και υγιείς ανθρώπους και η ακρίβειά μας στον εντοπισμό του καρκίνου σε ένα όργανο πλησιάζει περίπου το 90%».

Παρά την θετική υποδοχή και των δύο ερευνών από την επιστημονικοί κοινότητα, αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν την αμφιβολία τους για το κατά πόσο τα τεστ θα είναι έτοιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/