Ίδια αποτελέσματα από διαφορετικές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη

images_1842017_man-with-doctor.jpg

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη έχει τα ίδια αποτελέσματα στο ποσοστό επιβίωσης των ασθενών σε βάθος 10ετίας με την απλή παρακολούθησή του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι βρετανοί ερευνητές υποστήριξαν ότι πάρα πολλοί άνδρες ακολούθησαν θεραπείες που κατέστρεψαν τη σεξουαλική τους ζωή και τους προκάλεσαν ακράτεια.

Μια έρευνα σε 1.643 άνδρες με μικρούς καρκίνους του προστάτη έδειξε ότι είχαν το ίδιο ποσοστό επιβίωσης (99%) μετά από μια δεκαετία, ασχέτως αν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή απλά ο γιατρός τους παρακολουθούσε την εξέλιξη του όγκου.

Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι τα αποτελέσματα ήταν «εξαιρετικά καθησυχαστικά» για τους άνδρες. «Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το γεγονός ότι ακολουθούνται υπερβολικές θεραπείες», δήλωσε ο καθηγητής Freddie Hamdy από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Είναι όμως κατανοητό, αν ένας 55χρονος μάθει ότι έχει καρκίνο και έχει οικογένεια, δεν θέλουν να το ρισκάρει».

Στη μελέτη, οι άνδρες των οποίων ο καρκίνος του προστάτη είχε διαγνωστεί λόγω αυξημένου δείκτη PSA υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προστάτη, ακτινοθεραπεία για να εξοντωθεί ο όγκος ή απλώς παρακολούθηση από τον γιατρό τους για την εξέλιξή του.

Δέκα χρόνια αργότερα, τα ποσοστά επιβίωσης ήταν τα ίδια, αλλά υπήρχε υψηλότερος κίνδυνο παρενεργειών σε όσους ακολούθησαν θεραπεία. Υπήρχε διπλάσιος κίνδυνος ακράτειας και σεξουαλικών προβλημάτων σε αυτούς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση, ενώ η ακτινοθεραπεία αύξανε τον κίνδυνο προβλημάτων του εντέρου.

Όμως και η απλή επιτήρηση είχε το τίμημά της: ο καρκίνος του προστάτη εξελίχθηκε σε μία στις πέντε περιπτώσεις. Οι περιπτώσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά, αλλά μπορεί να επηρεαστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους, πέρα ​​από τα 10 χρόνια της μελέτης.

Η καθηγήτρια Jenny Donovan, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ακτινοθεραπεία, η χειρουργική επέμβαση και η συνεχής παρακολούθηση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη συγκρίνονται άμεσα. Κάθε προσέγγιση έχει διαφορετικές επιπτώσεις και πρέπει συνεχίσουμε την παρακολούθηση για να δούμε πώς εξελίσσονται για τα επόμενα 10 χρόνια».

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ισχύουν μόνο για τους όγκους σε πρώιμο στάδιο – εκείνοι που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιθετικά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr