Άσκηση για κοφτερό μυαλό μετά τα 50

images_2942017_active_aging_header.jpg

Η μέτρια άσκηση αρκετές φορές την εβδομάδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το μυαλό σας κοφτερό, εάν είστε άνω των 50 ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι δεξιότητες της σκέψης και της μνήμης βελτιώθηκαν, όταν οι άνθρωποι άσκησαν τακτικά το καρδιοαναπνευστικό τους σύστημα και τους μύες τους, όπως έδειξε μια ανασκόπηση 39 ερευνών, ακόμη και σε εκείνους που έδειχναν ήδη σημάδια γνωστικής παρακμής.

Η ανάληψη άσκησης σε οποιαδήποτε ηλικία ήταν ωφέλιμη για το μυαλό και το σώμα, σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές. Ήπιες μορφές άσκησης, όπως το Τάι Τσι, αποτελούν μια χρήσιμη εναλλακτική για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που δεν μπορούσαν να κάνουν άλλες πιο δύσκολες μορφές άσκησης, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό από καιρό ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και κάποιων καρκίνων και πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην αποφυγή της φυσικής παρακμής του εγκεφάλου, καθώς μπαίνουμε στη μέση ηλικία.

Η θεωρία είναι ότι μέσω της άσκησης ο εγκέφαλος λαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών, που ενισχύουν την υγεία του, καθώς και αυξητική ορμόνη που βοηθάει στη δημιουργία νέων νευρώνων και συνδέσεων.

Σε αυτή την ανάλυση προηγούμενων ερευνών, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καμπέρα εξέτασαν την επίδραση τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων δομημένης σωματικής άσκησης στην εγκεφαλική λειτουργία ενηλίκων.

Από μια ποικιλία εγκεφαλικών τεστ, βρήκαν αποδείξεις ότι η αερόβια άσκηση βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες, όπως η σκέψη, η ανάγνωση, η μάθηση και η συλλογιστική, ενώ η μυϊκή άσκηση -για παράδειγμα, η άσκηση με βάρη- είχε σημαντική επίδραση στη μνήμη και στην ικανότητα του εγκεφάλου να σχεδιάζει και να οργανώνει, τις λεγόμενες εκτελεστικές λειτουργίες.

Ο Joe Northey, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Αθλητισμό και την Άσκηση στην Καμπέρα, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν αρκετά πειστικά, ώστε να επιτρέψουν να συνταγογραφηθούν και τα δύο είδη άσκησης για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου μετά την ηλικία των 50 ετών.

«Ακόμη και αν κάνετε μέτρια άσκηση μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, υπάρχουν ακόμη βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, αλλά οι βελτιώσεις είναι σημαντικότερες, όσο αυξάνεται η άσκηση», είπε.

Η Δρ Justin Varney δήλωσε ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι καλή για τον εγκέφαλο και το σώμα: «Ενώ κάθε 10λεπτο άσκησης παρέχει κάποιο όφελος, η άσκηση 150 λεπτών την εβδομάδα μειώνει τις πιθανότητες κατάθλιψης και άνοιας κατά ένα τρίτο και ενισχύει την ψυχική υγεία σε οποιαδήποτε ηλικία. Κάνοντας τόσο αερόβια άσκηση όσο και ασκήσεις ενδυνάμωσης λαμβάνουμε σημαντικά και ποικίλα οφέλη για την υγεία».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/