To σνακ μετά το πρωϊνό μπλοκάρει την απώλεια βάρους!

images_3132017_2_BreakfastinBed.jpg

Όταν έρχεται η στιγμή για απώλεια βάρους, συνήθως προγραμματίζουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως το να ανεβαίνουμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, ή να επιλέγουμε άπαχο γάλα αντί για πλήρες, τα οποία φαίνεται να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά.

Δυστυχώς, αυτό που ισχύει είναι το αντίθετο. Νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι τόσο καλό όσο ένα σνακ το μεσημέρι ενδέχεται να παρεμποδίσει τις προσπάθειες για απώλεια βάρους ακόμη και των πιο αφοσιωμένων.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Dietetic Association σύγκρινε τις διατροφικές συνήθειες 123 υπέρβαρων προς παχύσαρκων μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, ηλικίας 50-75 ετών, οι οποίες επιλέχθηκαν τυχαία  το να κάνουν μόνο πρόγραμμα διατροφής ή πρόγραμμα διατροφής μαζί με σωματική άσκηση. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν τους ίδιους διατροφικούς στόχους καταναλώνοντας 1.200 μέχρι 2.000 θερμίδες ανά ημέρα (Ανάλογα με το αρχικό βάρος), με λιγότερο από το 30 τοις εκατό των θερμίδων να προέρχονται από λίπος. Επίσης, η δεύτερη ομάδα εκτέλεσε 45 λεπτά μέτρια έως έντονη άσκηση, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Οι γυναίκες βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για ένα έτος και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσες απέφευγαν το τσιμπολόγημα μετά το πρωινό  έχασαν το 11 % του σωματικού τους βάρους, ενώ όσοι κατανάλωναν ένα σνακ το μεσημέρι (ορίζεται ως οποιαδήποτε τρόφιμο ή ποτά) έχασαν κατά μέσο όρο 7 % του συνολικού σωματικού τους βάρους.

Οι ερευνητές (και οι περισσότεροι ειδικοί της διατροφής) δεν πιστεύουν πως το τσιμπολόγημα είναι βλαβερό, και μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι ένα σημαντικό εργαλείο στο να εμποδίσει την πείνα που με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιλογές. Ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Anne McTiernan, M.D., Ph.D, μέλος του Κέντρου Δημόσιας Υγείας του Hutchinson, «Το τσιμπολόγημα το μεσημέρι … Θα μπορούσε να είναι μια αντίδραση των διατροφικών συνηθειών όταν περνάμε καλά ή μια απροσεξία  αντί να τρώμε για να ικανοποιήσουμε την πραγματική πείνα.»

Με άλλα λόγια, δεν είναι όλα τα τσιμπολογήματα άσχημα, αλλά θα μπορούσαν να επιβραδύνουν  την προσπάθεια απώλειας βάρους συνήθως όταν γίνονται απερίσκεπτα και όχι ως απάντηση στην πραγματική πείνα. Είναι ενδιαφέρον, πως το απόγευμα έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν σνακ μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Αντί να αποθαρρύνετε τους πελάτες από τα σνακ, προτρέψτε τους να ακολουθήσουν τις συμβουλές των διατροφολόγων και να επιλέγουν υψηλής θρεπτικής αξίας σνακ που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά: όπως  γιαούρτι, φέτα  τυριού και μικρές ποσότητες αμυγδάλων ή άλλων ξηρών καρπών. Με βάση την τελευταία μελέτη, τα σνακ θα πρέπει να προγραμματίζονται σύμφωνα με την πείνα και να μην καταναλώνονται πολύ κοντά με άλλα γεύματα, ιδιαίτερα το πρωί.

Πηγή : https://www.fitstudio.gr/