H πολύ τηλεόραση απειλεί να μας σκοτώσει

images_1832017_kid-watching-tv.jpg

Το ότι οι πολλές ώρες μπροστά στη «μικρή οθόνη» δεν μας κάνουν καλό είναι γνωστό. Για πρώτη φορά όμως επιβεβαιώνεται το πόσο κακό μπορεί να μας κάνουν.

Η τηλεόραση είναι αναμφισβήτητα μια από τις μεγάλες εφευρέσεις τις ανθρωπότητας, όσο έντονη κριτική και αν έχει δεχθεί. Χάρη σε αυτήν ο κόσμος έγινε «πλανητικό χωριό» κατά τον μεγάλο θεωρητικό της επικοινωνίας Μάρσαλ ΜακΛούαν, αναμεταδίδοντας ειδήσεις από κάθε άκρη της Γης, μεταφέροντας εικόνα και ήχο από κάθε σημαντική σημαντική της ανθρωπότητας όπως η πρώτη προσελήνωση, φέρνοντας στην άνεση του σπιτιού μας κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, προσφέροντάς μας ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Φυσικά, παράλληλα με όλα αυτά υπάρχουν και χαμηλής ποιότητας εκπομπές, παραπληροφόρηση, trash του χειρότερου είδους. Η ιστοσελίδα μας όμως δεν ασχολείται με την τηλεκριτική – μας απασχολεί μια νέα έρευνα που δείχνει το πόσο κακό στην υγεία μας μπορούν να κάνουν οι πολλές ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οζάκα της Ιαπωνίας, αποκάλυψαν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από πέντε ώρες καθημερινά, αυξάνει τις πιθανότητες για θανατηφόρους θρόμβους έως και κατά έξι φόρες. Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Κοινότητα, διεξήχθη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 40 έως 79 ετών και έδειξε ότι όσοι παρακολουθούν περισσότερες από πέντε ώρες τηλεόραση κάθε μέρα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν πνευμονικό οίδημα από όσου παρακολουθούν λιγότερο από δυόμιση. Ο κίνδυνος όμως αυτός εξαπλασιάζεται για ανθρώπους άνω των 60 ετών.

Ο λόγος βεβαίως δεν είναι τα χαμηλής ποιότητας προγράμματα της μικρής οθόνης αλλά η ακινησία των κάτω άκρων όταν καθόμαστε επί μακρόν αναπαυτικά στον καναπέ ή στην πολυθρόνα μας. Η ακινησία των ποδιών μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους στις αρτηρίες και κατά συνέπεια να εμποδίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Παρόμοια αποτελέσματα εκτιμούν οι επιστήμονες ότι μπορεί να έχει οποιαδήποτε καθιστική… δραστηριότητα, όπως η ενασχόληση με τα videogames, η εργασία μπροστά σε έναν υπολογιστή, ακόμη και τα μεγάλα αεροπορικά ταξίδια.

Για να μειώσουμε τους κινδύνους, η λύση είναι απλή: μην κάθεστε επί μακρόν για κανένα λόγο – ακόμη και αν θέλετε να κάνετε μαραθώνιο παρακολούθησης της τριλογίας του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών». Κάντε διάλειμμα, σηκωθείτε, περπατήστε για λίγο και φροντίστε να πίνετε πολύ νερό. Θυμηθείτε ότι το DVD έχει και pause και εκμεταλλευτείτε τα διαφημιστικά διαλείμματα!

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr